Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet måste stå upp för jämställdhet

I dag inleds Centerpartiets stämma. Ombud från hela Sverige samlas för att fatta beslut om den politik som ska drivas av partiet de närmsta åren. De har en chans att förflytta positionerna och att peka ut riktningen inför framtiden. Ombuden har chansen att skapa en poltik som är framåtsyftande, nyskapande och visionär.

När jag bläddrar i den tjocka luntan av handlingar inför stämman kan jag konstatera att man på vissa områden vill bedriva just en sådan politik. På andra områden återstår en hel del att göra. Ett sådant område är jämställdheten och framför allt på avgörande områden som föräldraförsäkringen.

Kvinnor gör, enligt SCB, dubbelt så mycket obetalt arbete i hemmet som män. Kvinnor tar ut 80 procent av all föräldraledighet och en majoritet av dagarna för vård av sjukt barn. Ökningstakten är långsam, och den ökning i uttaget som har skett sen försäkringens införande i början av 1970-talet beror till stor del på de öronmärkta pappamånaderna.

Den skeva uppdelningen av ansvaret för ett gemensamt liv missgynnar kvinnor. Det är dubbelt så vanligt att kvinnor jobbar deltid, vilket naturligtvis får direkta konsekvenser för lönekontot. I genomsnitt tjänar en kvinna 80 procent av vad en man tjänar, och på ålderns höst får en kvinna som genom hela sitt yrkesliv har tjänat mindre än en man en betydligt lägre pension.

Jag tänker inte lägga mig i hur varje familj väljer att leva sitt liv. Det privata är inte politik, om detta kan jag bara ha en högst personlig uppfattning.

Däremot kan jag inte acceptera att dagens utformning av föräldraförsäkringen upprätthåller ett ojämställt samhälle. Med andra ord är det ett system som inte fungerar, och jag kan inte gå med på att staten använder mina skattepengar för att cementera ojämställdhet. I likhet med övriga socialförsäkringar bör föräldraförsäkringen tillfalla vårdnadshavarna individuellt. Den bör med andra ord delas lika.

I Centerpartiets stämmohandlingar kan man just nu läsa att familjen själv ska få välja, och att man ser ett behov av en ytterligare flexibilitet. Inte ett ord om problemen med dagens mycket ojämställda uttag. Inte ett ord om de ekonomiska konsekvenserna. Hur ska man som ombud tolka skrivningarna; är partistyrelsen beredda att slopa pappamånaderna?

Liberalism och marknadsekonomi har byggt den jämställdhet vi har idag. Liberalerna slogs för kvinnlig rösträtt och likabehandlande inför staten. En borgerlig regering införde den första pappamånaden, genomförde den första jämställdhetslagen, och införde JämO. Vi har ett stolt arv att förvalta.

Jag hoppas att ombuden på Centerpartiets stämma vågar gå i främsta ledet för jämställdheten mellan kvinnor och män. Att de vågar slåss för kvinnors ekonomiska frihet och för både pappors och mammors rätt och möjlighet att vara hemma med sitt barn.

Ombud till Centerpartiets stämma

Kandidat till Europaparlamentet