Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartiet har ett viktigt arbete framför sig

/

Det är inte bara Socialdemokraterna som gjorde ett dåligt riksdagsval. Även om alliansen som helhet gick framåt i riksdagsvalet var det helt och hållet Moderaternas förtjänst.
De övriga tre allianspartierna minskade samtliga i storlek.

Annons

Folkpartiet fick förvisso fler antal röster i årets val jämfört med 2006, men eftersom valdeltagandet ökade samtidigt som det var fler röstberättigade minskade ändå det procentuella stödet för partiet.

Därmed blir de här tre partiernas eftervalsarbete inte bara viktigt för respektive partis framtid utan också för alliansen som helhet. Skulle trenden med att Moderaterna växer på de övriga tre partiernas bekostnad fortsätta ser framtiden för alliansen allt annat än ljus ut.

För Centerpartiet innebär valresultatet att eftervalsarbetet blir oerhört viktigt. Inte bara för att partiet tappade positionen som riksdagens tredje största parti, backar med drygt 1,3 procentenheter och förlorar 6 riksdagsmandat. På många håll var nämligen valförlusten så stor att det inte går att beskriva det som något annat än en katastrof.

Samtidigt kan man konstatera att det även finns områden där Centerpartiet gick bättre i år jämfört med 2006, i så väl riksdagsvalet som valen till kommun och landsting.

Lite förenklat skulle man kunna säga att Centerpartiet gick framåt i storstäderna, i synnerhet de centrala delarna. Medan partiet backade på landsbygden, i synnerhet norr om Dalälven.

Fast det är inte någon entydig bild. Det finns också exempel på framgångar för Centerpartiet på landsbygden, samtidigt som valet i Malmö inte gav centerpartisterna anledning att korka upp champagnen.

Centerpartiets partistyrelse, som i dag samlas för första gången efter valet, har alltså en hel del att fundera över och ta tag i. Det är kanske inte en ”kriskommission”, vilket lätt för tankarna till en större båtolycka, som ska tillsättas. Men det måste till en ordentlig utvärdering av valet, valrörelsen och de förberedelser som har gjorts och inte har gjorts under den gångna mandatperioden. Bland annat finns det anledning att ifrågasätta varför det inriktningsdokument för mandatperioden, med namnet Uppdrag 2010, som förtroenderådet fastställde i princip negligerats fullständigt. Där det framför allt är det underlåtenheten att omsätta den kommunikativa delen med opinionsbildningen i praktisk handling som har gjort att Centerpartiet har saknat en tydlig profilering under större delen av mandatperioden.

Det är också nödvändigt för Centerpartiet att påbörja ett större idéarbete och även funderar över hur partiet ska vara organiserat i framtiden.

Det är alltså inte läge för en snabbanalys som senare presenteras och förklaras för partifunktionärer på en eftervalskonferens för att sedan gå vidare med att regera landet. Tvärt om är det på eftervalskonferensen som det verkliga arbetet måste påbörjas. Fram till dess kan det bara förberedas.

Även i Hälsingland, och för den delen Gävleborg som helhet, måste Centerpartiet göra en grundlig analys kring varför det gick som det gick. En del går att förklaras med en generell trend för Centerpartiet. Men i flera kommuner liksom landstinget räcker det inte.

Det går bland annat inte att bortse från att väljarna har straffat Centerpartiet för att man har valt att samarbeta med Socialdemokraterna. Förvisso inte i någon större utsträckning i kommuner där man sedan länge har haft ett organiserat samarbete. Men exempelvis i Bollnäs och landstinget, där man mitt under perioden inledde bytte från allianssamarbete till ett samarbete med Socialdemokraterna, har det haft en betydande negativ inverkan på valresultatet.

Medan Centerpartiet i Hudiksvall, som ledande parti i Hudiksvallsalliansen, förvisso backade något men ändå gjorde ett betydligt bättre val än genomsnittet.

Det finns alltså anledning för centerpartisterna att tänka sig noga för inför de förhandlingar som nu väntar kring eventuella samarbetet i kommuner och landsting.

Mer läsning

Annons