Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet borde ha lärt sig av historien

Riksdagen har inlett sitt arbete. Statsminister Fredrik Reinfeldt har läst upp regeringsförklaringen och presenterat sin nya regering.
Men i många kommuner, inte minst i Hälsingland, är det fortfarande oklart vilka partier som kommer att bilda majoritet.
Samma oklarhet gäller i Landstinget Gävleborg.

Inför valet fanns det ett samarbete inom landstinget mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Något besked om hur de här partierna tänkte sig framtiden gavs aldrig till väljarna. I stället gick man fram var och en för sig, och beskedet att man avsåg att samarbeta med de partier där man kan få mest gehör för sin politik.

För Socialdemokraterna gick det hyfsat. Partiet backade marginellt och tappade endast ett mandat. Sett till resultatet i riksdagsvalet var det inte alls särskilt tokigt.

Miljöpartiet gjorde precis som i valet till riksdagen ett bra landstingsval. Med en ökning med 1,7 procentenheter fick MP 5,5 procent av rösterna och 4 mandat i landstingsfullmäktige.

För Centerpartiet blev landstingsvalet en katastrof. C backade med 5,1 procentenheter, från 12,9 till 7,7 procent. Det är en minskning med nästan 40 procent. Landstingsmandaten minskade också i samma utsträckning, från tio till sex.

Centerpartiet backar förvisso i så gott som alla landsting, men den här tillbakagången står lite i en klass för sig. Det går inte att förklara detta katastrofresultat bara med en nationell trend.

Svar måste helt enkelt sökas på annat, betydligt lokalare, håll.

En uppenbar förklaring som ingen kan blunda för är Centerpartiets samarbete med Socialdemokraterna. Valet 2006 var Centerpartiet en av de argaste kritikerna av hur Socialdemokraterna styrde landstinget tillsammans med V och MP. Trots detta valde C att inleda ett samarbete med S och MP halvvägs in i mandatperioden, eftersom S+V+MP-konstellationen tappade sin majoritet då László Gönczi valde att lämna MP och bli politisk vilde.

Det var förvisso ansvarstagande att ställa upp. Och Centerpartiet har också lyckats driva igenom en hel del av sin politik.

Problemet är bara att väljarna inte har uppfattat att det är Centerpartiet som ligger bakom de förbättringar som centerpartisterna själva är minst sagt nöjda över och dessutom tämligen förvånade över att väljarna inte har valt ett premiera dem för.

Dessutom är borgerligt sinnade väljare inte särskilt imponerade över att borgerliga partier tar den typen av "ansvar" som Centerpartiet valde att göra då det krisade till sig i slutet av 2008 och början av 2009.

Tråkigt nog finns det anledning till att påminna om det som jag skrev i ett flertal ledare vid den här tiden. Ledaren den 24 januari 2009 inleds på följande sätt; "Vad har Centerpartiet att vinna på att som enskilt borgerligt parti inleda ett samarbete med Socialdemokraterna i Landstinget Gävleborg? Inte mycket, är det korta svaret. Ingenting, är ett ännu kortare svar, som kanske dessutom ligger betydligt närmre sanningen."

Lite längre ner i samma ledare påminner jag; "Har inte Centerpartiet i Gävleborg lärt sig något av det samarbete som Centerpartiet och Socialdemokraterna bedrev i riksdagen åren 1995–1998?"

I valet 1998 valde de borgerligt sinnade väljarna att straffa Centerpartiet i riksdagsvalet på samma sätt som väljarna nu har valt att straffa Centerpartiet i landstingsvalet.

Nu när det har inträffat även här är frågan vilken lärdom man tänker dra. 1998 drog den nya Centerledningen, efter Olof Johansson, slutsatsen att det behövs en omorientering och förnyelse. Samarbetet med Socialdemokraterna var avslutat redan innan valet, men man betecknade sig inte då som ett borgerligt parti utan försökte att marknadsföra sig som icke-socialistiskt.

Inom Landstinget Gävleborg har Centerpartiet inte suttit ihop med Socialdemokraterna så länge att det egentligen behövs någon större omorientering. Däremot finns det uppenbart en hel del väljare som känner att de inte riktigt vet var de har Centerpartiet.

Förra helgen hade de främsta företrädarna för Centerpartiet i länet en träff där man analyserade valet, diskuterade varför det gick som det gick och funderade även över framtiden.

Av något svårbegripligt skäl har man kommit fram till att samarbetet med Socialdemokraterna i landstinget borde fortsätta. Tror man verkligen inom Centerpartiet att det är bästa sättet för partiet att stärka sin ställning hos väljarna i nästa val?

Eller tänker man att det inte kan bli mycket sämre än så här, så det är lika bra att köra på?