Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet är snett ute om LAS

Magnus Svensson och Anders W Jonsson fortsätter den centerpartistiska paradgrenen att attackera arbetsrätten och fackföreningsrörelsen i allmänhet och Lagen om anställningsskydd, LAS, i synnerhet.

De kommer med luddiga argument om att uppluckringar i anställningsskyddet skulle förbättra möjligheterna för unga att få jobb, och helst lågt betalda jobb. Hur det skulle lösa den höga ungdomsarbetslösheten genom ett trollslag får vi däremot inget svar på.

Faktum är att den svenska arbetsrätten varken försvårar anställande av ungdomar eller uppsägningar av dessa för företag som går dåligt. Vid uppsägningar får två personer undantas från turlistan och det är smidigt för arbetsgivare att hänvisa till arbetsbrist. Till och med den moderata finansministern Anders Borg sågar centerns argument mot LAS och hävdar att det är en av de mest flexibla lagstiftningarna i Europa.

Svensk Handels vd Dag Klackenberg ser inte heller LAS som något problem för att anställa ungdomar. Argumentet är snarare en ”mental blockering” hos arbetsgivarna, hävdar han.

Centerns stora förtjusning i lägre ingångslöner för unga är också helt förkastlig. Hur ska de unga kunna planera en framtid med familj och boende med låga löner och obefintlig anställningstrygghet? Vad ger det för signaler från vuxensamhället?

Socialdemokraterna har mer hållbara förslag för att lösa den ungdomsarbetslöshet, som högerregeringen låtit explodera.

Tillsammans med våra samarbetspartners i Vänsterpartiet och Miljöpartiet har vi tagit fram ett offensivt investeringspaket med satsningar på fler sommarjobb, fler platser i KY-utbildningar, komvux och högskola, lärlingsutbildningar och traineeprogram i välfärdssektorn, med mera.

Det är viktigt att ingjuta hopp och framtidstro i dagens unga generation som en framtida investering. Det är de som ska bära upp samhället i framtiden.

Vad är då centerns alternativ? Jo, låga löner och obefintlig anställningstrygghet. Inse att ni är snett ute!

Riksdagsledamöter från Hälsingland