Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet är lite som Kajsa Warg

Det talas mycket om att Centerpartiet har gått till höger i politiken. Det stämmer nog inte. Däremot har Moderaternas mittengir fått bilden av övriga partier att förändras.
Men i verkliga livet är Centerpartiet som det är.

Annons

Jag är lite svag för Centerpartiet. Det finns en folklig underström av redighet, rävaktighet och resultatinriktning i partiet. Det är tilltalande.

C är inte något ideologiskt parti. Det som betyder något för Centerpartiet är resultatgivande kompromisser. När Maud Olofsson avtackades på stämman i Åre i fredags så hyllades hon framförallt för den historiska kompromiss som ledde fram till att borgerligheten befriade sig från ett kvartssekel långt kärnkraftstrauma.

Nu har Centern valt sig en ny partiledare. Annie Lööf har under sitt 28-åriga liv hunnit med att skörda en rad individuella framgångar. På gymnasiet hade hon MVG i alla ämnen. Sin juridiska kandidatexamen tog hon som en dans. Hon har gjort sig känd som en självtänkande högerliberal frifräsare. Hennes personvalskampanjer har varit mycket framgångsrika. I sin nya roll som Centerledare tror jag emellertid att hon kommer att ha störst nytta av sina erfarenheter som skicklig fotbollsmålvakt i IFK Värnamo.

Ett parti kan inte ledas från en individualistisk ytterkant. Annie Lööf kommer från nu och framåt växa in i uppdraget att vara tryggheten bakåt i sitt politiska lag. Vilket hon självklart inser. Under stämman märktes det att Lööf är på väg att dra på sig de stora målvaktshandskarna för att mota förlupna bollar, illustra hugskott och självmålstendenser. Hon var bland annat snabb att spela ned betydelsen av ett märkligt stämmobeslut där det krävdes att hälften av all offentlig service ska utföras i kommunal regi; hälften i privat regi. Hennes linjetal som nyvald ordförande i lördags var också föredömligt befriat från några skarpa linjer i kontroversiella frågor. Sådana är de, Centerpartisterna.

De är inte höger. De är inte vänster.

De är som Kajsa Warg. De gör politik av det som de har.

Ofta är de roliga också. På stämman i Åre hängde jag en stund längst bak i stämmolokalen tillsammans med en förr i tiden framträdande Centerpartist. "Där kommer Atom-Olle", sa hon och pekade på Olof Johansson.

Sånt tycker jag är kul.

Widar Andersson

Chefredaktör Folkbladet (S)