Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartiet är långt ifrån uträknat

/

Alliansen riskerar att äta upp Centerpartiet. Den analysen gjorde den socialdemokratiske riksdagsledamoten och förre statsrådet Leif Pagrotsky i en debattartikel Expressen i söndags.

Annons

När Pagrotsky varnar för att den stora glupande Alliansen, eller i klartext de dominerande och självsäkra Moderaterna, ska utplåna det krympande Centerpartiet kan man vara säker på en sak.

Han gör det inte i omsorg om Centerpartiet, utan han ser förstås en möjlighet att slå in en kil i Alliansen, där framför allt Centerpartiet och Kristdemokraterna har uppenbara problem med att hänga med i opinionsunderökningarna.

Men lösningen heter knappast att bryta upp Alliansen och lämna fältet mer eller mindre fritt till Socialdemokraterna, även om många sossar skulle gilla det. Nej, lösningen handlar snarare om ett intensifierat idéarbete inom partiet och hela alliansen, och ett närmare valtekniskt samarbete i Alliansen i nästa val.

Troligen hoppas Leif Pratgotsky också att Centerpartiet, inte bara ska lämna alliansen, utan även söka sig närmare Socialdemokraterna. Som under C-ledaren Olof Johanssons sista år som partiledare, åren 1995-1998.

Att Centerpartiet då levde i det stora S-partiets skugga och bara rodde hem 5,1 procent av väljarna i valet 1998 låtsas inte Pagrotsky om.

Valet efter sossesamarbetet gjorde Centerpartiet ett betydligt sämre val än de val som partiet har gjort inom den borgerliga Alliansen. De båda valen som en del av Alliansen, 2006 och 2010, har Centerpartiet fått 7,9 och 6,6 procent av rösterna.

Självklart måste Centerpartiet, som Pagrotsky helt rätt framhåller, svara på den viktiga frågan: Vilken är partiets framtida roll i den svenska politiken?

Men samtidigt måste centerpartisterna fundera över på vilket sätt – och tillsammans med vilka partier – som Centern kan få igenom hela eller delar av sin politik.

Och då förefaller det helt uppenbart att det liberala Centerpartiet har mer gemensamt med de övriga partierna i Alliansen än med Socialdemokraterna. För inte menar väl Pagrotsky att Centerpartiet ska leva ett helt eget liv utan samarbete eller samverkan åt något håll? Vad ger det för långsiktigt inflytande?

Flera C-statsråd i en regering ger utan tvekan större möjligheter att påverka regeringspolitiken än att stå utanför och bedriva plakatpolitik.

Leif Pagrotsky menar att grundfrågan är om Centerpartiet ska bryta nedgången och överleva eller försvinna som parti. Då är det intressant att konstatera att Centerpartiet var på väg att försvinna som parti när partiet var som starkast.

Efter partiets och Torbjörn Fälldins toppresultat på 25,1 procent av väljarna i valet 1973 föreslog han att Centern och Folkpartiet skulle slås ihop och bilda något nytt. Ett förslag som poppat upp lite då och då sedan dess, men som av olika skäl aldrig genomförts, även om det är ett rätt rimligt förslag med tanke på de små skillnader som finns mellan partierna.

Troligen värnar de flesta partigängarna om sina egna positioner och sågar helst inte av den gren som de själva sitter på. Men Fälldin var modig nog att föreslå det. När partiet var som starkast.

Nu är partiet långt från Fälldins rekordsiffror. Men ändå långt ifrån uträknat.

Centerns framtid består inte i, att som Pagrotsky förordar, distansera sig från Alliansen, utan i en tydligare politik, och ett intensivare samarbete inom Alliansen, där Centern har mycket att bidra med.

Mer läsning

Annons