Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerns förslag: hyr ut skollokaler

Centerpartiet vill ha kvar byskolorna.

På torsdagskvällen vid partiets första av tre egna skoldialoger försökte kommunpolitikerna och byborna tillsammans hitta nya argument för att bevara de mindre skolorna.

Annons

– Det går att lösa om vi hyr ut lokaler till företag och kommunala organisationer, säger Magnus Svensson (C).

Under hela veckan har skoldialoger pågått på CFL där föräldraråd från kommunens skolor, BUN (barn- och utbildningsnämnden), tjänstemän och rektorer deltagit.

Efter den beställda PWC-utredningen har tre förslag tagits fram – och i samtliga föreslås att lägga ner byskolorna i Mo, Trönö och Stråtjära. Något som har väckt starka reaktioner.

– För åtta år sedan kom en liknande rapport och då gjordes en felräkning på 35 procent om hur mycket färre elever som skulle gå på skolan, påpekade Mia Larsson om i Bygdegården i Stråtjära.

– Det måste vara lugn och ro på skolorna för att kunna utveckla eleverna. Det är många familjer med unga barn som vill flytta hit, och det är svårt att säga "kom, kom" till dem eftersom det hela tiden snackas om nedläggning, förklarade Adam Brolin.

Politikertrion Magnus Svensson, Jan-Eric Berger och Jan Lind (C) blev förbannade när nedläggningsförslagen blev kända och arrangerade snabbt de egna skoldialogerna med fokus på de berörda skolorna.

– Det är för barnens bästa, att ha en hållbar landsbygd. Skolorna skapar förutsättningar för att landsbygden ska leva vidare, säger Magnus Svensson.

Hur tänker ni finansiera utan att lägga ner skolorna?

– Jag tror att det går att lösa om vi hyr ut delar av skolorna till företag. Det kan generera att de sparar pengar och kan lägga resurser på att anställa fler lärare.

I en Facebookgrupp som vill bevara byskolorna finns det nu 400 medlemmar. Och Jan-Eric Berger ska ta med sig listor med över 1 000 underskrifter till BUN:s nästa möte.