Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern och kärnkraften

Johan Örjes beklagar på ledarplats i HT 14 november folkpartiets utspel om ytterligare kärnkraftverk i Sverige förutom nuvarande tio. Han menar att det är att bryta energiuppgörelsen från i våras och att det hotar att splittra alliansen.

Annons

Det är knappast någon nyhet att folkpartiet har en okritisk och ansvarslös inställning till kärnkraften. Mer upprörande är det att centern genom energiuppgörelsen i våras definitivt lagt ner sitt motstånd mot kärnkraften som energikälla. Örjes gör som alla andra centerpartister. Han flyttar fokus från centerns svek och pratar istället om andra svikare och presenterar allehanda bortförklaringar.

Det är mycket sorgligt att centern gett sitt godkännande till att ersätta gamla kärnreaktorer med nya. Det innebär att man öppnar för att kärnkraften skall bli bestående i Sverige. Man vill gärna betona att det i energiuppgörelsen ingår samtidiga satsningar på förnybar grön energi. Som jag ser det är sådant prat bara ett försök att lägga ut dimridåer. Alla klarsynta medborgare förstår att ny kärnkraft minskar intresset för satsningar på miljövänliga alternativ. Vi producerar ju redan mer el än vad vi behöver.

Det är uppenbart att den elintensiva industrin lobbat kraftfullt för att regeringen skall ge klartecken till nya kärnreaktorer. Industrikraft bildades strax före energiuppgörelsen och man är nu på gång med att skissa för en ny reaktor tillsamman med statliga Vattenfall.

Det är skanalöst att näringsminister Maud Olofsson sett mellan fingrarna med Vattenfalls ansvarslösa agerande i Tyskland och Polen med stora säkerhetsbrister på kärnkraftverken och enorma satsningar på ny kolkraft. Den senaste skandalen handlar om att man ville sälja ut vattenfalls elnät i Sverige och köpa nya kärnkraftverk i England för pengarna.

Det duger inte att skylla på att regeringen inte varit informerad. Regeringen har ju representanter i vattenfalls styrelse.

Hyckleriet omkring kärnkraften blir väldigt tydlig då man upprörs över att Vattenfall tecknat avtal med Tyskland om att man skall vara obegränsat skadeståndskyldig i händelse av ett reaktorhaveri. Man är alltså medveten om att kärnkraften är farlig och att en olycka skulle innebära en katastrof som inte kan överblickas. Ansvaret och kostnaderna för detta vill man dock inte ta på sig.

Det är tröttande med maktgalna oärliga politiker som inte står fast vid sin åsikt. Centerpolitikerna är emot kärnkraft men säger ändå ja till ny kärnkraft.

Det är tur att Maria Wetterstrand i miljöpartiet finns som motvikt. En ung mycket kunnig ärlig politiker där ja är ja och nej är nej. Det är glädjande att allt fler inser det.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall

Hudiksvall

Örjes svarar

MP har också kompromissat

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall missar några avgörande punkter i sin kritik.

Vattenfalls investeringar i tysk kärnkraft gjordes under den tid som Socialdemokraterna styrde Sverige. Den soppan håller den nuvarande regeringen och Maud Olofsson nu på och reder ut.

Miljöpartiet har anslutit sig till Socialdemokraternas linje att behålla kärnkraften under överskådlig tid. I i våras accepterade Miljöpartiet till och med att vi ska behålla kärnkraften även om det finns stora överskott i den svenska elproduktionen. "I detta fall har MP totalanpassat sig till S", som Miljöpartiets EU-parlamentariker Carls Schlyter beskrev uppgörelsen.

Både Centerpartiet och Miljöpartiet har inom sina block kompromissat i kärnkraftsfrågan. Sådan är politiken. Jag tycker det är fel - både i sak och tonläge - att beskriva politiker som gör sådana kompromisser, till exempel Maria Wetterstrand, som "maktgalna oärliga politiker".

Johan Örjes

Ledarskribent, Centerpressens Nyhetsbyrå

Mer läsning

Annons