Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern lyssnar inte på ungdomen

/

Lyssna på unga arbetslösa. Avskaffa lagen om anställningsskydd (las).

Annons

Det skriver centerföreträdarna Anders W Jonsson och Magnus Svensson i Kuriren den 27 augusti.

Det är väl känt att Centerpartiet driver kravet på att arbetsgivaren ska ha rätt att fritt peka ut vem i personalen som ska avskedas när det uppstår arbetsbrist. Tvärt emot vad artikelförfattarna tycks tro finns det inget som tyder på ungdomen står bakom åsikten att arbetsmarknaden blir bättre av att alla löntagare blir otryggare.

Enligt Statistiska Centralbyråns partisympatimätning maj 2009 är det bara 1,4 procent av förstagångsväljarna i nästa val som tänker rösta på centern. I åldersgruppen 21 – 24 år är stödet för Centerpartiet låga 2,1 procent.

De fyra allianspartierna tillsammans får inte mer än drygt en fjärdedel av första- och andragångsväljarnas röster. Sex av tio ungdomsväljare tänker rösta på något av de rödgröna partierna.

De tre mittenpartierna, som driver kravet på försämrad anställningstrygghet, får tillsammans inte ens stöd av en tiondel av ungdomsväljarna. I den borgerliga alliansen har Moderaterna, som försvarar lagen om anställningstrygghet, stöd från dubbelt så många ungdomsväljare som Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna.

På helgens moderatstämma beslutade en majoritet av ombuden att partiet fortsatt ska värna las. Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin talade klartext. Han sa det som är uppenbart. Nämligen att det inte blir fler jobb om lagen tas bort. Däremot kommer arbetsgivarna att få fritt fram att sortera bort anställda som drabbats av nedsatt arbetsförmåga.

Littorin har naturligtvis rätt då han konstaterar att avskaffande av las leder till att fler hamnar i utanförskap. Äldre arbetskraft som börjar känna av slitaget av ett långt yrkesliv har mycket svårare än unga att finna ett nytt jobb.

När artikelförfattarna pekar på att ungdomsarbetslösheten är lägre i Tyskland än i Sverige glömmer de att tala om att i Tyskland står betydligt fler medelålders och äldre utanför arbetsmarknaden. Framför allt är det kvinnorna som förlorar fotfästet på den tyska arbetsmarknaden. Därför ligger Tyskland långt efter Sverige i arbetet på att skapa ett samhälle där kvinnor och män kan leva jämställt.

Anders W Jonsson och Magnus Svensson skriver också i klartext att ett avskaffande av las ger arbetsgivaren möjlighet att säga upp äldre personal. Läs och begrunda följande citat: medelåldern bland undersköterskorna på våra sjukhus är på grund av las närmare 65 än 25.

De båda centerföreträdarna beklagar att landstingen inte har kunnat sparka trotjänare som i decennier arbetat för att ge oss medborgare en god sjukvård. När Du blir 50 år och börjar få krämpor av allt slit då vill vi att arbetsgivaren ska ha fritt fram att avskeda Dig. Detta är den cyniska innebörden av de båda centerföreträdarnas argumentation.

Säkert får centerpolitikerna applåder då de medverkar på näringslivets propagandamöten. Däremot visar opinionsmätningarna att centerns politik inte går hem bland ungdomen.

 

Sören Tuhnell

Fd chefredaktör (s) Kolsva

Mer läsning

Annons