Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern håller på att förlora sin själ

Riskerar Centern att åka ur riksdagen? Enligt den senaste partisympatiundersökningen ligger partiet på låga 4,0 procent.

Opinionsmätningar gjorda under sommarmånader ska tas med en extra nypa salt. Men det står helt klart att Centerpartiet har svårt att behålla sitt väljarstöd.

Statistiska Centralbyråns majmätning blev en dyster läsning för de aktiva centerpartisterna. Sedan valet 2006 har Centern förlorat en tredjedel av sina väljare.

Den största förlusten gör Centern till gruppen väljare som säger att de skall rösta blankt alternativt att de inte vet vilket parti de tänker rösta på. Men många tidigare centerväljare uppger nu att de tänker rösta på andra partier. Det är Moderaterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet som gör nettovinster från Centern.

Anmärkningsvärt är att Centern tycks förlora sympatier i de väljargrupper där partiet tidigare haft sin starkaste ställning. Nedgången är störst på landsbygden och de mindre tätorterna.

Centerns stöd bland LO-medlemmarna har mer än halverats och ligger nu på mycket låga 2,6 procent. Framför allt är det kommun- och landstingsanställda kvinnor i arbetaryrken som vänt Centern ryggen.

Maud Olofssons insatser som näringsminister tycks inte leda till att Centern öka sin andel av företagarnas röster. För Centerns aktiva måste det kännas som ett misslyckande när partiet bara får 6,7 procent i denna väljargrupp.

Bilden av att centern har svårt att behålla sitt stöd i traditionella väljargrupper förstärks av förlusterna bland de äldre väljarna. Trots att allianspartierna klarar sig mycket bra bland de äldre drabbas Centerpartiet av kännbara förluster. Det är i första hand pensionärer och yrkesverksamma väljare över 50 år som övergivit Centerpartiet.

Maud Olofsson arbetar målmedvetet för att Centerpartiet skall bli ett allmänborgerligt parti med en tydlig nyliberal profil. Hon har starkt stöd av ungdomsförbundets nuvarande och tidigare ledning.

I dag är riksdagsmannen Fredrik Federley och den så kallade Stureplanscentern är tydligare företrädare för Centerpartiet än representanterna för den traditionella folkrörelsen i skogslänen. En omorientering som applåderas i de borgerliga storstadstidningarna och av timbrosfären.

Att centerledningen spelar ett riskabelt spel står klart. Visst finns möjlighet att omorienteringen kan ge utdelning. Det finns ett missnöje bland borgerliga väljare, med starka högeråsikter, som anser att Moderaterna för en diffus mittenpolitik Samtidigt är det uppenbart att högervridningen leder till att Centern har svårt att behålla sina gamla trogna väljare.

Beroendet av flyktiga marginalväljarströmmar för att nå över fyraprocentnivån är ingen önskesits för ett parti som tidigare alltid kunnat lita till en stark grupp av kärnväljare då det dragit ihop sig till valrörelse.

Inför centerns sommarstämma skrev Börje Hörnlund en kritisk artikel där han varnade för de risker som centerns högerorientering leder till. En kritik som Maud Olofsson bemötte närmast hånfullt. Men det är ingen hemlighet att Hörnlund har stöd av många generationskamrater i Centerpartiet.

De vet att ett parti som tvingas prioritera jakten på marginalväljare snabbt förlorar sin själ.