Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern bakom satsningen på vindkraft

En av förra mandatperiodens största politiska händelser var när alliansens partiledare i februari 2009 presenterade sin energiöverenskommelse, som för lång tid sätter ramarna för svensk energipolitik.

I media kom händelsen att framställas som ”Centerpartiets svek” och att partiledare Maud Olofsson vikit sig för sina allianskolleger och öppnat upp för ny kärnkraft.

I själva verket blev energiöverenskommelsen precis den injektion som behövdes för att få den förnybara elproduktionen att explodera. Ingen pratar längre om att det skulle vara aktuellt med nya kärnkraftsreaktorer – inte ens folkpartiledaren Jan Björklund.

För några dagar sedan kom till exempel branschorganisationen Svensk Vindenergi med sin senaste prognos för den svenska vindkraften. Den visade på häpnadsväckande resultat. På bara 20 månader har den svenska elproduktionen från vindkraft fördubblats och om den nya prognosen på 8 TWh vindel nästa år slår in innebär det att produktionen har ökat med cirka 700 procent på bara fem år.

Ingen hade nog vågat drömma om den här utvecklingen när Centerpartiet och Maud Olofsson fick ta över ansvaret för energifrågorna i regeringen i samband med maktskiftet 2006. De kärnkraftsmotståndare som fortfarande tvekar att energiöverenskommelsen var rätt, ska vara medvetna om att 8 TWh vindel motsvarar lika mycket som de båda reaktorerna i Barsebäck tillsammans producerade innan de stängdes.

Inget tyder heller på att utbyggnadstakten av svensk vindkraft håller på att avta – snarare tvärtom. För närvarande finns tillståndsansökningar för över 4 300 vindkraftverk och bakom dessa står alltifrån enskilda privatpersoner till multinationella företag. Bland alla investerare kan nämnas skogsbolaget Holmen, som beräknas bygga vindkraftverk i storleksordningen 10–15 miljarder kronor fram till 2020.

Bildandet av alliansen anses av många bedömare som Maud Olofssons främsta politiska bidrag under sina tio år som partiledare för Centerpartiet. Den snabba utbyggnaden av svensk vindkraft smäller om inte högre så åtminstone lika högt.

Karin Ånöstam (C)

Bollnäs, distriktsordförande

Hans Jonsson (C)

Ovanåker

Bengt-Åke Nilsson (C)

Hudiksvall

Magnus Svensson (C)

Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel