Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerekvinnorna är inte trovärdiga

I LjP (1/3) skriver Centerkvinnor att det är högtid för jämställdhet i arbetsvillkor mellan män och kvinnor. Att löneskillnaderna mellan män och kvinnor finns är väl känt och dokumenterat.

Centerkvinnorna kräver att kommuner och landsting ska ta sitt ansvar som arbetsgivare för jämställda löner samt rätt till heltid.

Att de privata företagen eller staten ska göra något framgår inte av inlägget, vilket är häpnadsväckande. Om pensionen tycker skribenterna att tjänstepensionen ska kunna överlåtas, förmodligen då från den som har den högsta inkomsten till den som har en lägre. Hur den utjämningen ska ske för ensamstående framgår inte. Att föreslå en överlåtelseform av tjänstepensionen på grund av löneskillnaden mellan könen – eller mellan samlevande av samma kön – är väl samtidigt att cementera de löneskillnader som Centerkvinnorna så gärna vill utjämna. Något jag förundras över efter åtta år i regeringsställning där Centerpartiet aktivt medverkat till försämrade anställningsvillkor.

Försämringar som regeringen gjort i LAS, där möjligheten att stapla vikariat på varandra nu skapar mycket otrygga anställningsförhållande för unga kvinnor och män. Vill Centerkvinnorna åstadkomma någon förändring kan ni börja med att kräva att det ska finnas kollektivavtal hos alla entreprenörer som kommunen och landsting anlitar. Avtal som innehåller överenskommelser om tjänstepension för dem som arbetar. Kräva begränsning av möjlighet att anställa arbetstagare på upprepade vikariat eller timanställning.

Centerkvinnorna skulle också kunna medverka till att regeringen antar den EU-förordning som begränsat möjligheten att stapla vikariat i all oändlighet på varandra. I Sverige finns just nu 700 000 arbetare i ständiga vikariat, utan fast anställning. Otrygga anställningar ger ett otryggt liv. Centerpartiet eller Centerkvinnorna är inte trovärdig i frågor om jämställdhet i arbetslivet – eller i samhället i övrigt.

Kurt Söderberg

Kåsjö Klacken, Järvsö