Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Caroline tror på ekomat och bordsbön

I höstas startade förskolläraren Caroline Gyllencraft egen barnomsorg. Hon är den andra personen i Nordanstig som startar "annan pedagogisk verksamhet".

Egenföretagare med barntillsyn i hemmet får inte kalla verksamheten förskola, formell beteckning är "annan pedagogisk verksamhet". Däri kan alldeles vanlig barnomsorg av utbildad pedagog ingå, men även – som i Caroline Gyllencrafts fall – en speciell profil. Hemkänslan, Carolines verksamhet, har dels en kristen och dels en eko-profil.

Hon är utbildad förskolelärare och jobbade senast på Nordanstigs Kristna Centers förskola. I höstas ansökte hon om barnsomsorgspeng från kommunen och bifogade en verksamhetsbeskrivning som kommunstyrelsen godkände.

– Det är enorm skillnad att ha en så här liten grupp, det var därför jag ville göra detta. I början fanns ingen kö, men nu är sex barn, 2,5 - 6 år här på deltid, säger Caroline Gyllencraft.

Hon och barnen gör utflykter med medhavd matsäck, går på Svenska kyrkans kyrkis, spelar kunskapsspel, läser böcker och sjunger sånger – även sådana med kristet budskap. Inför måltider ber barnen bordsbön och all mat är lagad av Caroline, med ekoråvaror.

– Just det är oerhört viktigt för mig. Jag har utbildning inom hälsa och livsstil. Framöver vill jag gärna kombinera barnverksamheten med att jobba som hälsocoach. Det vore roligt om man lika mycket uppmärksammade hälsoprofilen som den kristna profilen, för mig är det lika viktigt. Jag brinner för naturen, att vara ute – och att tänka på hälsan.

– Jag träffade nyligen en mamma då vi var ute och lekte. Hon sa: "Jag är inte kristen eller så, men skulle gärna vilja att mina barn placeras hos dig när de ska börja förskola till hösten", och det känns bra, säger Caroline, som sammanfattar sitt yrkesval med tre ord:

– Världens bästa jobb!

Eva Fors, utbildningschef, tycker det fallit väl ut med Hemkänslan som komplement till annan verksamhet:

– Vi har två personer i kommunen som bedriver annan pedagogisk verksamhet, men det är bara Caroline som har profilerat sig. Man måste registrera ett företag, ha rätt utbildning och det finns ett regelverk som ska följas.

– Vill man få sina barn placerade där, anger man det. Sedan placerar kommunen i mån av plats – och så avgör ju den som har verksamheten.

Det är kommunen som är huvudman, och kontrollerar verksamheten, och Eva Fors tror just denna pedagogiska verksamhet kan få en speciell betydelse i Nordanstig:

– Här kan vi inte erbjuda nattomsorg, och då kan detta vara ett alternativ om föräldrar vill ha det.