Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl Norén - ensam i svarta skogen

/
  • Vi behövde en paus. Vi var 14 år när vi startade bandet och när vi kommer tillbaka kan vi inte bara göra samma sak som vi gjort tidigare

Han är bäst känd som en av frontfigurerna i Sugarplum Fairy, men i höst står han ensam. På sin solodebut byter Carl Norén självhäftande melodier mot olycklig kärlek och de djupa skogarnas stora mörker.

Annons

Trots att hälften av landets indieband hade mördat för Sugarplum Fairys framgångar står gruppen lite vid sidan av. Bandet har välsignats med två av familjen Noréns tre söner, men det är storebror Gustaf och hans Mando Diao som fått mest plats i rampljuset. I höst är det dags för mellanbrorsan Carl att ta steget - ut ur skuggan och in i natten.
På sin solodebut lämnar han Sugarplum Fairys effektiva retrorock för att gå vilse i ett mörkt och känsloladdat poplandskap.
- Ett tag lånade jag mycket skivor på biblioteket. Jag fastnade för Nick Cave och sedan dess har jag skrivit lite annorlunda låtar som inte var menade för Sugarplum Fairy. Det ska vara öde, ensamhet, mörker - den känslan man får på natten med vargar och månen, säger Carl Norén.
- Ugglor är det också, tillägger han.
Nick Cave och rysk litteratur
Carl Norén plockade upp mer än Nick Cave på biblioteket. En universitetskurs i rysk litteraturhistoria bidrog med ytterligare influenser till albumet. Sångaren fastnade för det ryska svårmodet och plöjde igenom ett fyrtiotal titlar i serien "Tidens ryska klassiker".
- Alla har samma historia. De utspelar sig i vildmarken och handlar om ett kärlekspar som inte kan få varandra. Hela tiden i den ryska litteraturen är det riktigt tunga meningar som liksom sammanfattar vad allt handlar om. Så är det med Nick Cave också. Ända från början har det här varit väldigt textbaserat för mig.
Sugarplum Fairy fokuserar på explosiv scenutlevelse och att hitta den perfekta pophooken, men Carl Norén har arbetat på ett annat sätt med sin soloplatta.
Plats för andra stämningar
Nu ges plats åt de stämningar som inte ryms i rockgruppens energidestillat. Skivan kom till i den studio som Mando Diao byggde för att spela in sitt senaste album i och fick ta lång tid att göra.
- Musiken har inspirerats av det jag lyssnade på under tiden. Först var det mycket Leonard Cohen och Nick Drake, men jag lyssnade mycket medan jag gymmade och då blev det där för slött. Jag var tvungen att sätta på Gnarls Barkley och annat som är mer upptempo så min egen musik blev en blandning av nyproducerad hiphop och klassisk singer-songwriter. Det är väldigt välgenomtänkta produktioner och produktionerna betyder lika mycket som låtarna, säger Carl Norén.
Carl Cato/TT Spektra
carl.cato@ttspektra.se

Mer läsning

Annons