Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Carina tar kampen mot drogerna

Efter åtta dödsfall och vetskapen om att en nära anhörig höll på att falla dit är Carina Engvall beredd att ta kampen mot drogerna.

Nu har hon öppnat Facebookgruppen Föräldrar i Söderhamn mot droger.

Annons

Som enhetschef för hemtjänsten är Carina Engvall van med att fatta snabba beslut och styra och ställa.

Kanske är det de egenskaperna som gör att hon nu är beredd att ta kampen mot drogerna. Förra onsdagen startade hon Facebooksgruppen Föräldrar i Söderhamn mot droger.

– Först trodde jag inte att det var sant när jag såg hur stor responsen blev, bara efter någon timme hade över 60 personer anmält sig som medlemmar. Det visar hur utbrett problemet är, säger Carina Engvall.

Hon har som många andra märkt att utvecklingen går åt fel håll. Åtta unga människor har dött av droger inom loppet av ett och ett halvt år och när en nära anhörig började få problem, kunde hon inte titta på längre.

– Vi måste stoppa det här, det är vår framtid det handlar om, säger Carina Engvall.

Redan nu har hon haft kontakter med beroendecenter, polisen och centrumvärden Mikael Larsson, som hyllar hennes initiativ och menar att det är det här som behövs för att kunna komma åt langare och missbruksproblematiken.

– Det här är inte en grupp bara för föräldrar, alla som vill engagera sig är välkomna. Ju fler vi är desto starkare blir vi, säger Carina Engvall.

Det hon vill göra nu är att bjuda in representanter från olika myndigheter och missbruksvården för att medlemmarna i gruppen ska kunna lära sig mer om vilka droger som finns, symptom och hur langarna jobbar.

– På Facebook finns det hur mycket skit som helst. Där går ungdomar in för att få veta av vem de kan köpa och vad det finns att tillgå. När jag pratade med polisen sa de att det finns unga som flyttar till Söderhamn just för att tillgången är så stor. Det är skrämmande.

Framöver är det också tänkt att de ska synas på stan och vara där ungdomarna är. Förhoppningen är att även politikerna ska ställa upp i kampen.

– Det räcker nu, det får inte bli fler dödsfall, säger Carina Engvall och blickar ut över gågatan i centrum.

Det är där många av affärerna görs upp.