Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Caremaskandalen ett gyllene tillfälle att strunta i sanningen

Enligt personalen på Koppargården har de anställda minskat i snabbare takt än de äldre. Man har under de senaste veckorna blivit en person mindre både dag- och kvällstid på både den somatiska avdelningen och på demensavdelningen i huset. Trots att det är samma antal boende,

29 stycken, på avdelningarna. Nedskärningarna riskerar att få allvarliga konsekvenser. En anställd berättar för tidningen Mitt i (20 okt-13) om när en av kollegorna var sjuk och ingen vikarie ringdes in. Samtidigt låg en boende för döden. Den anställda berättar att hon under stress fick alternera mellan dödsvak och utdelningen av mediciner. Plötsligt kom hon på sig själv med att nästan ge fel medicin till en boende.

Ja, det handlar om DEN Koppargården. Det tidigare Carema-ägda äldreboendet utanför Stockholm som slog ned som en bomb i debatten Sverige häromåret. Caremaskandalen gjorde att välfärden blev en av de hetaste politiska frågorna i samhällsdebatten och vinstintresset den mest kontroversiella. Den 11 oktober 2011 publicerade Dagens Nyheter en artikel om missförhållanden på Koppargården, ett äldreboende väster om Stockholm, som drevs i privat regi av vårdföretaget Carema. DN fortsatte att granska Carema och snart följde andra medier efter. Inte mindre än 4 000 artiklar skrevs om ämnet mellan oktober 2011 och februari 2012.

Det var bland annat här historien om de ökända kissblöjorna spreds. DN beskrev hur Koppargårdens personal, i syfte att spara pengar åt Carema, fick order att väga de äldres kissblöjor innan de kunde bedöma om de skulle kunna slängas.

I den nyutgivna boken "Lögnen om Koppargården" (Timbro förlag) undersöker författaren Cecilia Stenshamn Caremaskandalen. Bland annat skriver hon att blöjrapporteringen inte avslöjade Caremas snålhet, utan journalisternas okunnighet. Blöjvägning har inte använts för att spara in pengar, det är en av Socialstyrelsen rekommenderad metod när man provar ut inkontinensskydd. Men blöjmyten fortsätter spridas som en symbol över cyniska utsugare, även om kommunen till exempel köpte in 24 nya vågar när de tog över Koppargården från Carema.

Kommunen ja. 2008, det vill säga innan Carema hade tagit över boendet, beskrevs Koppargården så här i en granskning som gjorts av stadsdelsnämnden: "Tydliga brister i ledarskapet. Dålig kommunikation och kontinuitet i rapporteringen. Pensionärerna lämnades ensamma vid maten". 2011 gjordes ytterligare en granskning. Den sade bland annat följande: "Sociala dokumentationen har förbättrats. "Måltidssituationen är klart förbättrad". "Plan finns för kompetensutveckling". "Omvårdnadspersonalen har utökats".

Koppargården hade stora problem långt innan Carema tog över driften. Det präglades av motsättningar mellan vårdpersonalen och ett inhyrt företag (inte Carema) som stod för läkarvården. Det verkade som om det blev en förbättring under tiden Carema drev Koppargården. Men så är vi tillbaka i nuet där vårdare larmar om att situationen på Koppargården är ohållbar. Och det har inget att göra med Carema, som i dag har bytt namn till Vardaga eftersom namnet Carema blev så kraftigt förknippat med skandalvård.

Caremaskandalen har fått en stor påverkan på den politiska debatten. För vinstkritikerna utgjorde företaget det perfekta exemplet på vad som sker när privata företag tar över. Ett gyllene tillfälle att strunta i vad som faktiskt är sant.