Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Calle siktar högt i ungdoms-VM

Få är starkare än Calle Nilsson från Bergsjö. Det har han visat många gånger tidigare.
På fredag gör Calle ett försök att lyfta hem både guldet och nytt världsrekord i ungdomsklassen vid VM i bänkpress i Danmark.
– Jag känner mig starkare för varje dag, säger han.

Utvecklingen för Calle Nilsson, 17, har bara gått spikrakt uppåt.

I februari lyfte han nytt ungdomsvärldsrekord på 255 kilo vid Nordiska mästerskapen i Ålborg.

Nu ska han tillbaka till Rödby i Danmark för att dels försöka bräcka rekordet, men också för att vinna VM-guldet i ungdomsklassen.

– Jag går in på 255,5 kilo som blir nytt världsrekord. Sedan får vi se, det gäller bara att få bra träffar, säger Calle Nilsson som efter rekordet i februari bara fortsatt på den inslagna vägen.

– Jag har väl tränat på som vanligt. Nu innan VM försöker jag hålla vikten och inte gå över. Jag tycker nog att jag känner mig starkare för varje dag.

Calle Nilsson gör sitt första VM, men för det är han inte särskilt nervös. Han vet vad han klarar av och han vet att chanserna till både guld och nytt ungdomsvärldsrekord är mycket goda.

– VM ser jag i princip som en vanlig tävling, fast det är större. Jag har lyft ingångsvikten många gånger på träning förut så jag är inte orolig. Jag åker dit för att ta guldet, säger han.

Det enda som skulle kunna störa Calle vid lyftningarna är att höger knä inte riktigt är som det ska. Operation väntar i höst och skadan gör att balansen rubbas något när han ska lyfta.

Någon längre träningsfri period efter operationen lär det dock inte bli.

– Marklyft eller knäböj kommer jag inte kunna lyfta på VM eftersom jag har problem med knäet. Efter operationen kommer jag nog hålla i gång med bänk i alla fall.

Calle Nilsson började med styrkelyft för fyra år sedan. Redan från början var han stark och resultaten har varit på topp.

Enligt tränaren Michael Gradin kan Calle gå riktigt långt.

– Han har alltid tränat och jobbat hårt och hans största fördel är att han är väldigt lyhörd. Nästa världsmästare från Bergsjö blir Calle Nilsson, säger Michael Gradin.

Inte nog med att VM väntar bakom hörnet. Under SM-veckan i Borås, 1-7 juli, kommer Calle att tävla med seniorerna i klassisk bänkpress.

Han kvalade nyligen in på 175 kilo.

– Jag går för guld där också, men det finns en annan kille som lyfter tungt och som kan bli svår, säger Calle som går in i seniorklassen trots att han ännu bara är ungdom och egentligen har juniorklassen att klara av först.

Därför är det inte svårt att lista ut vad som är den stora motivationen framöver.

– Det är seniorrekordet som är målet, säger Calle Nilsson.