Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C-kvinnornas förslag är pragmatiskt

I en replik (7/3) angående Centerkvinnornas förslag om jämställda pensioner poängteras att vi endast kräver att kommuner och landsting som ska ta sitt ansvar som arbetsgivare för jämställda löner och rätt till heltid.

Annons

 Alla arbetsgivare – även privata företag och staten – ska ta sitt ansvar. Att vi lyfter kommuner och landsting i vårt förslag är att dessa är stora arbetsgivare för kvinnor inom vård- och omsorgsyrken och det offentliga bör föregå med gott exempel och gå i bräschen för rätt till heltid och skäliga löner.

Vi vill även se LOV, lagen om valfrihet, i alla kommuner, då reformen innebär en möjlighet för kvinnor inom vård- och omsorgsyrken att starta företag inom branscher där de redan är verksamma, och ger kvinnor fler än en arbetsgivare att välja mellan. Kvinnor förtjänar att ha en valmöjlighet mellan arbetsgivare och på så sätt kunna påverka sin arbetsmiljö, och förhandla om en bättre lön – inklusive möjligheter till heltid och fasta tjänster.

Så länge kvinnor tjänar 3,6 miljoner kronor mindre än män, fortfarande inte har samma tillgång till heltidsarbete som män har och män i Sverige får ut en pension som är hela 44 procent högre än kvinnors är det en skälig åtgärd att verka för att kvinnor ska kunna få en pension de kan leva på genom att delar av tjänstepensionen kan överföras.

Den dag kvinnor, i praktiken, har samma pension som män kommer den åtgärden inte längre att behövas. Men vi är pragmatiker, och idag kan en sådan åtgärd betyda stor ekonomisk skillnad för kvinnor som är pensionärer.

Vi anser att Centerpartiets politik öppnat upp arbetsmarknaden så att fler som tidigare stått utanför idag inkluderas. Vi verkar för att sänka trösklarna för dem som tidigare stått längst ifrån arbetsmarknaden, inte minst för unga eller utlandsfödda, genom reformer som sänkta arbetsgivaravgifter för unga, RUT (rengöringstjänster i hemmet) och LOV, en reformerad arbetsförmedling, sänkt restaurangmoms och genom lärlings- och yrkesintroduktionsjobb. Vi verkar också för att underlätta för företagare, just därför att det idag är i småföretagen 4 av 5 nya jobb skapas. Vi tror att människor mår bra av att ha ett arbete att gå till och att kunna försörja sig genom en egen inkomst.

Vi har en stark tro på vikten av ekonomisk självständighet, därför har vi skrivit det omfattande åtgärdsförslaget med 38 punkter för jämställda pensioner – så att fler kvinnor ska kunna vara ekonomiskt självständiga och leva ett värdigt liv även som pensionärer. Det är trovärdighet för oss.

Helena Wikström

distriktsordförande Centerkvinnorna Gävleborg

Solveig Zander

ordförande Centerkvinnornas pensionsgrupp

Gunilla Hjelm

förbundsordförande Centerkvinnorna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel