Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byt däck – annars kanske piraterna gör det

En aktivistgrupp som kallar sig för "Däckpiraterna" byter ut folks trafikfarliga bildäck. Enligt ett pressmeddelande är de på väg till Bollnäs för att genomföra en aktion nu i helgen.

"Däckpiraterna" starades av personer inom räddningstjänsten för ett år sedan. En representant för aktivistgruppen som Helahälsingland.se har talat med, berättar att aktivisterna då satte lappar på bilar där man uppmanade bilägarna att byta till bättre däck. Nu väljer de att gå ett steg längre.

– Nu spetsar vi till det lite och byter helt enkelt ut folks däck och tar med oss de gamla, säger ”Hasse” på telefon från Stockholm.

Att verksamheten eventuellt skulle vara olaglig är inget som direkt oroar aktivisterna.

– Det kan låta som att vi är ute och stjäl däck, men så är det inte riktigt. Vi byter ut däcken mot bättre däck och skulle någon tycka att det här är alldeles åt helvete så har vi ju sparat däcken och antecknat vilken bil vi har tagit dem från. Och i höst tänker vi ändå lämna tillbaka däcken.

Läs också: Ny däckverkstad på Norrborn i Bollnäs – invigning i april

Dalapolisens presstalesman Stefan Dangardt, som DT.se talat med, tvivlar däremot inte på att däckbytena är brottsliga.– Det är aldrig lagligt att byta däck på någon annans bil. Det är åtminstone något sorts egenmäktigt förfarande. Stefan Dangardt är tveksam till om Däckpiraterna är det de säger sig vara.– Räddningspersonal brukar ha bättre omdöme än så.

Se "Däckpiraternas" film

Det har förekommit spekulationer om att någon pr-byrå kan tänkas ligga bakom det hela, men ”Hasse” hävdar att så inte är fallet.

– Nej, så vill jag inte uttrycka mig. Vi vill helt enkelt få folk att börja tänka på de här sakerna. Vi tycker att folk ska använda kafferasten till att prata om vad de har för däck på sina bilar.