Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byskolorna attraherar nya skattebetalare

Ett ekonomiskt perspektiv som har kommit i skymundan, när det gäller skoldebatten, är att byskolorna även har ett ekonomiskt värde för kommunen genom att de attraherar nya invånare och därmed skattebetalare.

När jag och min familj flyttade till Vallsta från Stockholm för ett antal år sedan så var byskolan i Vallsta helt avgörande för beslutet. Vi fann att Vallsta skola kunde erbjuda det vi sökte för vår dotters skolgång. Den lilla skolan där alla känner alla och där det är svårt att gömma sig i anonymitet.

Vallsta skolas litenhet var därmed helt avgörande för att kommunen fick två nya skattebetalare. Vi har vänner och bekanta i Stockholmstrakten som går i liknande tankar och som avundas oss och vår fina skolsituation. Precis som för oss har internet möjliggjort att många familjer kan flytta från städerna till landsbygden och arbeta därifrån. Allt fler utnyttjar dessa möjligheter.

Låt säga att byskolorna i kommunen årligen attraherar fem nya familjer med vardera två förvärvsarbetare. Det innebär i genomsnitt en intäkt på cirka 400 000 kronor per år för kommunen (skatteintäkter + statsbidrag). Utöver detta finns möjligheter till ytterligare sekundära intäkter i de fall de nya invånarna är företagare som skapar arbetstillfällen.

Jag är övertygad om att de små skolorna är ett viktigt konkurrensmedel för att attrahera nya kommuninvånare och skattebetalare. Varje nedläggning av en byskola minskar därmed kommunens attraktionskraft för en stor och växande grupp potentiella skattebetalare.

Per Englund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel