Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byns förste korvgubbe

Harry Ekholm (-Altenburg) var Edsbyns förste korvgubbe. Han dök upp med sin låda på magen där det var liv och rörelse.

– Jag kommer ihåg när vi köpte korv av honom, när jag var med farfar på trav på Ullungens is vintertid i mitten av 1930-talet. Han var väldigt renhårig och korrekt, som jag minns honom, säger Harley Sarne som är en av de som minns Harry Ekholm.

Harry dök även upp sommartid vid badet vid Norsbron. Han satt i en eka och kokade kaffe över ett spritkök och varm korv hade han också med sig. På den tiden var det ett väldigt badliv vid Norsbron.

Harry blev verkligen en profil i Edsbyn under 1930-talet och i början av 1940-talet. Han hade ett tufft liv bakom sig, när han så småningom kom till Edsbyn och fick jobb på skidfabriken.

Han hade dock en idé om att starta en korvkiosk och började med att sälja korv från ett bord och sedan sin låda på magen. Till en början pågick försäljningen under fredagar, lördagar och söndagar vid gamla Konsum på Söder. Till en början i motvind.

Läs mer om Edsbyns förste korvgubbe i fredagens (30/9) Ljusnan.