Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byn Ovanåker har fått en inredningsbutik: "Hoppas att det blir ett turistmål"

Det började med en webbshop. I sex år har Sofia Leanders sålt egendesignade tavlor på nätet. Nu utvecklar hon sin verksamhet med en fysisk butik. Var? I byn Ovanåker.

Från början var det gamla klassrummet inte mycket för världen, i alla fall inte rent estetiskt. Smutsgula väggar, ett nergånget plastgolv och trasiga lysrör. Nu har de 40 kvadratmetrarna genomgått en minst sagt spektakulär förvandling och inredingsmässigt har ytan fått en säregen prägel.

Läs också: En skola som lockar många inredningsfrälsta

För det är ju inredning det här ska handla om. Den lilla byn Ovanåker har fått en fysisk konceptbutik belägen i den gamla skolan: Knaada Konceptbutik.

Här kommer Sofia Leanders sälja egendesignade tavlor tillsammans med ett nytt sortiment av inredningsprylar.

– Jag ser det som ett showroom, ett kompliment till min webbshop. Tanken är att sätta in mina produkter i ett sammanhang och en miljö som inte syns på internet, berättar Sofia Leanders.

Nyöppningen sker redan nu i veckan för särskilt inbjudna och anmälda. Men öppettiderna blir ingen kontunuerlig historia, i stället kommer Sofia Leanders hålla öppet när hon känner för det. Hur mycket det blir kan hon inte svara på i dagsläget. Först vill hon känna av responsen.

– Sommaren får visa hur det blir. Jag vill se vad som blir handlat och hur det här blir mottaget.

Läs också: Han vill gjuta liv i Ovanåkers skola

Kanske känns en inredningsbutik malplacerad på en så liten ort som Ovanåker. Men Sofia Leanders berättar att platsen har stor betydelse för hennes koncept. Kunderna ska erbjudas en upplevelse utöver shopping. Naturen, den gamla skolan och bygden är tre viktiga pusselbitar vilka kan locka besökare från hela mellansverige.

– Man ska vilja åka lång väg för att handla här. Jag har redan kunder från olika delar av Sverige och jag hoppas på att det här kan bli ett turistmål.

Givetvis hoppas Sofia Leanders på att lokalbefolkningen också kommer att besöka Knaada Konceptbutik. Hon berättar att det finns en stor marknad för just inredningsprodukter på glesbygden. Vi bor ofta i större hus och är hemma mer eftersom utbudet av aktiviteter är begränsat.

– Istället bjuder vi hem varandra och då blir vi måna om att ha det fint hemma.

Läs också: Här går inredning och återbruk hand i hand: "Vissa saker måste växa fram"