Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byn har blivit ett skräcknäste – filmteam på plats

I Henninge kommer det utspela sig hemska saker framöver. Byn har nämligen blivit skådeplats för kommande skräckfilmen A night in the cabin. – Omgivningarna här är perfekta, säger den amerikanska producenten Alec Trachtenberg.

Sanden från slänten som vetter ner mot det väderbitna huset yr i vinden. I en blå snara framför ladugården som ligger alldeles intill hänger en död skata. Framför entrén står en grön bil parkerad. I den sitter skådespelarna Caitlin Crommett och Chris Page.

De har kommit från USA till lilla byn Henninge för att spela in skräckfilmen A night in the cabin.

Omkring dem springer åtta personer runt och styr och ställer för att såväl rekvisita som kläder och repliker ska sitta som de ska inför varje tagning.

Läs också: Se upp för "Draugen" i sommar – spökvarelse får liv i hälsingeskogen

En av dem är den amerikanska producenten Alec Trachtenberg, som tack vare det här projektet fått möjlighet att besöka Sverige och Hälsingland för första gången.

– Det är spännande att ta hit amerikanska skådespelare och låta dem agera i svensk miljö, säger han. Det är stor skillnad mot att spela in i USA.

Att filminspelningen förlagts just här beror på regissören till filmen – Bollnäsbördige Johan Bodell. När han fick manuset i sin hand av sin gamla studiekamrat från Filmgymnasiet på Gotland, Erik Kammerland, visste han direkt att det var här som filmen skulle utspela sig.

– Jag insåg direkt att Hälsingland skulle passa perfekt och att vår sommarstuga som vi inte använt på flera år var som gjuten för att vara med i filmen, säger han.

Handlingen kretsar kring ett par turister som återvänder till en gård på landsbygden där mannen i paret vistades som ung. Men där på gården bor numera Sven, en otrevlig karaktär som spelas av manusförfattaren Erik Kammerland, som inte är helt tillfreds med att få oväntat besök.

Läs också: Ny tolkning av Wij ska öppna ögonen för Hälsingland

Vad som händer i filmen efter att paret dykt upp på gården vill vare sig Johan Bodell eller Erik Kammerland avslöja. Men att det blir en kuslig historia försäkrar de båda.

– Det kommer hända en hel del hemskheter här, det kan jag lova, säger Erik Kammerland.

I en månad är det tänkt att filminspelningen ska pågå. Därefter väntar en hel del efterarbete. Förhoppningen är att filmen ska vara klar sommaren 2017 och att den därefter ska kunna visas på diverse skräckfilmsfestivaler runtom i Europa och USA.

Budgeten för filmen, som ligger på omkring 100 000 kronor, finansieras av två kulturstipendium som Johan Bodell fått från Bollnäs kommun och Region Gävleborg, ett stöd på 30 000 kronor från Film Gävleborg och en del privat satsade pengar.

Läs också: Möt årets stipendiater – som delar på 111 000 kronor

– Alla medverkande ställer upp ideellt till en början. Skulle det visa sig att filmen kommer gå med vinst kommer de att kunna få betalt i efterskott, säger producent Alec Trachtenberg.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!