Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggsvängen förebild för sjukvården?

Annons

Vårdval Stockholm är en pålitlig leverantör av rubriker och heta nyheter. Stockholms landsting är stort. Nu senast har debattens vågor gått höga för att läkare på vårdcentraler får extra betalt om de tar emot fler patienter.

"Bonus", heter det på rubriksvenska. Ackordsystem – bättre betalt ju mer jag gör – har sina för och nackdelar. I byggindustrin träts det t ex sedan länge om ackordslönerna; är de bra eller dåliga för kvalité och säkerhet?

Liknande diskussioner är givetvis rimliga när det gäller sjukvården. I grunden är det sunt att lönen påverkas av den anställdes prestationer i arbetets kärnuppgifter. Primärvårdens kärnuppgift är att ge bot/lindring/besked till så många patienter som möjligt.

I byggsvängen är det arbetslaget som delar på ackordet. Något liknande borde finnas i sjukvården. Läkarna i all ära; utan en effektiv tidsbokning, provtagning och annan kringservice står sig läkarna slätt.

På Aftonbladets ledarsida 15/6 hävdade den politiske redaktören Helle Klein att "Effektivitet och tillgänglighet behöver inte nödvändigtvis innebära kvalitet".

Aftonbladets politiska redaktör citerar också gillande Elisabet Svensson som är verksamhetschef på Vårby vårdcentral: "Man kan bara konstatera att antalet onödiga besök har ökat, så är det i hela primärvården." (Dagens Nyheter 13/6) Jag betvivlar inte att det finns problem och konflikter i Vårdval Stockholm.

Men somliga av de politiska attackerna saknar rim och reson. Fullt friska stockholmare springer inte benen av sig för att helt i "onödan" belasta sjukvården. Folk har annat att göra.

Socialdemokraterna tycks sedan länge ha bestämt sig för att hård kritik av Vårdval Stockholm är en murbräcka mot den borgerliga dominansen bland huvudkommunens väljare. Det är en dålig strategi. Snabb service i primärvården är precis vad folk vill ha.

Partistrategerna har också tunt på fötterna när de likt Helle Klein påstår att de "svårt sjuka" trängs undan när primärvårdens tillgänglighet ökar. Landstingsvårdens långa köer till livsviktiga specialistmottagningar är historiskt uppbyggda. Köerna fanns där även när primärvården lade krut på att mota bort "onödiga" patienter från läkarrummen.

Mer läsning

Annons