Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggsuccé utökas

Renovering för de äldre har gått så bra att det behöver byggas ännu mer.

Det handar om trygghetsboendet på Gärdeåsen i Ljusdal.

– Det finns inget beslut. Men i våra planer ingår att börja tillgänglighetsanpassningen av Gärdeåsvägen 14 som ligger bredvid trygghetsboendet, säger Richard Brännström, vd för de kommunala bostadsbolagen Ljusdalshem och Ljusdal Servicehus.

Trygghetsboendet på Gärdeåsvägen 16 har mött starkare efterfrågan än vad till och med Richard Brännström kunde tänka sig. I dagsläget är 36 av 39 lägenheter uthyrda.

Tanken är nu att komplettera succébygget med att göra lättare för äldre och funktionshindrade att bo nära det i anpassade lägenheter för att sedan kunna använda trygghetsboendets gemensamma ytor.

Där går det till exempel att äta tillsammans med andra, ägna sig åt hobbyaktiviteter som vävning och snickeri samt få hår- och fotvård.

– Tanken är att börja anpassningen av huset bredvid trygghetsboendet med att sätta hissar utvändigt om de tre trapphusen. Sedan tillgänglighetsanpassas lägenheterna i den takt folk flyttar ut, säger Richard Brännström.

I hyreshuslängan på Gärdeåsvägen 14 finns det 27 lägenheter som på sikt alltså kan komplettera trygghetsboendet bredvid.

Även om det inte finns med i planerna just nu säger Richard Brännström att det utan större svårigheter går att bygga samman husen i framtiden om så önskas.

Hissinstallationen på Gärdeåsvägen 14 beräknas vara färdig under nästa år om styrelsen för bostadsbolagen fattar sådant beslut. I runda tal en miljon kronor per hiss kostar en sådan åtgärd.

I år räknar Ljusdalshem med att förbereda nybyggen i Ljusdal och/eller Järvsö.

– Marknadsundersökningar får ge vägledning om var vi börjar, säger Richard Brännström.

Det som görs i år är att se till att detaljplaner och bygglov finns samt att markfrågorna är lösta.

De lägen som diskuteras i det här sammanhanget är Stenevägen i Järvsö, den så kallade Shelltomten i Gamla sta'n i Ljusdal och rivningstomten mitt emot brandstationen i Ljusdal.