Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggstarten i augusti

Alla formella delar är klara för att bygga om Gärdesskolan i Bollnäs. Men byggstarten dröjer ändå till i början av augusti.
– Genom semestrarna går det inte att komma i gång tidigare, säger Per Molin, kommunens fastighetschef.

Annons

Men det är inte enbart semesterperioden som hindrar en omedelbar byggstart.

Huvudentreprenören Byggtec Gävleborg behöver också tid för att planera ombyggnaden i detalj. Det sker i nära kontakter med företagets underentreprenörer.

– Vi hade ett startmöte med Byggtec i onsdags. För byggaren handlar det här om en omfattande logistik för att få allt att flyta, säger Per Molin.

Men Per Molin är ändå lättad över att övriga hinder är undanröjda. Skanska – som i förvaltningsrätten begärde överprövning av tilldelningen och förlorade – valde att inte driva saken vidare till kammarrätten.

Projektering, anbudsförfarande och tilldelningsbeslut är alltså avklarat. Men genom besvären i förvaltningsrätten blev det ingen byggstart i april som tekniska förvaltningen räknat med.

– Det innebär att det blir en något kortare tid för inflyttning än planerat. Men vi räknar med att byggnationerna ska vara slutförda i tid till höstterminen nästa år, säger Per Molin.

Gärdesskolan byggdes i två etapper på 1950-talet och togs i bruk (under namnet Centralskolan) 1955. Sedan 2010 har den slitna skolbyggnaden stått tom och oanvänd.

Eleverna i klasserna 7–9 har i stället gått i privata friskolan Lust & Lära och i kommunala Granbergsskolan.

Men från höstterminen 2016 ska Gärdesskolan bli den enda 7–9-skolan i kommunal regi i tätorten Bollnäs. Granbergsskolan får användas av yngre elever.

Kostnaden för ombyggnaden av Gärdesskolan kalkylerades grovt till 58 miljoner kronor inledningsvis. Men anbudssumman ligger nu på 37 miljoner.

– Vissa tilläggsarbeten tillkommer. Men om ingenting oförutsett upptäcks ska allt klaras runt totalsumman 40 miljoner kronor, bedömer Per Molin.

Men det finns en annan bit som kan göra satsningen på Gärdet mer komplicerad. Nya Gärdesskolan är projekterad för maximalt 270 elever och beräknad för 240. Redan från läsåret 2016–2017 kan dock behovet vara 290.

– Det finns ett uppdrag som bygger på att ta fram förslag för att klara lokalbehovet. Vi tittar också på olika alternativ, men jag vill inte kommentera det närmare just nu, säger Per Molin.

Två olika lösningar har diskuterats (enligt information i barn- och utbildningsnämnden på onsdagen). De handlar om att antingen docka ihop Gärdesskolan med Torsbergsgymnasiet intill, eller att bygga ihop Gärdesskolans huvudbyggnad med skolans tidigare matsal, aula och hemkunskapslokaler.

Men en dockning ses inte som realistisk i nuläget. Det andra alternativet har många fördelar, tyckte flera politiker vid nämndsammanträdet.

– Det blir lokaler att växa i – och även gå ur, om vi behöver backa i framtiden, sa nämndens ordförande Kristoffer Lindberg (S) vid mötet.

Annons