Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggnadsnämnden i Nordanstig ger klartecken till asylboende i tidigare kommunhus

Tidigare i år ansökte Fagerhov Förvaltning AB om att få bygga om före detta kommunhuset i Harmånger till asylboende. Den 29 april sa byggnadsnämnden ja.

Byggnaderna på fastigheten uppfördes på 1950-talet, och Harmångers – och senare Nordanstigs – kommun, höll sina fullmäktigesammanträden i den tidstypiska och enligt många unika fullmäktigesalen, i den vänstra flygeln. För ett år sedan beslutade dock fullmäktigeledamöterna efter votering att flytta sina sammanträden till Bergsjögården.

Läs om sista fullmäktigesammanträdet i salen.

Även Svenska kyrkan, som varit hyresgäst i byggnaderna, har nu flyttat sin verksamhet till den egna församlingsgården.

Fastigheten Bringsta 2:11 på Backvägen 1 har ägts av Fagerhov Förvaltning AB i nio år och fastighetsägaren sökte i februari tidsbegränsat bygglov för att få göra om kontorslokalerna i ena flygeln, där det finns lägenheter på övervåningen, till asylboende.

Efter fastighetsägarens kompletteringar och kommunikation med Norrhälsinge miljö- och räddningsnämnd – bland annat rörande brandsäkerhet – har byggnadsnämnden i Nordanstig vid sitt sammanträde den 29 april i år, beviljat tidsbegränsat bygglov om fem år för ändrad användning.

– Boendet är begränsat till en del av byggnaden som tidigare har varit kontor och beräknas ha 18-22 platser. Den del som tidigare användes som fullmäktigesal berörs inte av ansökan, berättar byggnadsinspektör Jessica Forsström, på Nordanstigs kommuns plan- och byggenhet.

Angränsande fastighetsägare kommer att underrättas brevledes. Inga yttranden från kringboende eller boende i området har kommit in under ärendeprocessen.

Helahalsingland.se har inte kunnat nå fastighetsägaren för kommentar.

Läs även om då Fagerhovs Förvaltning köpte fastigheten.