Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggnads: ”Vi behöver inte mer konfrontation och osakliga utspel”

Avtalsrörelsen har startat och byggbranschens parter har i veckan växlat avtalskrav. Detta i en tid då byggbranschen står inför stora utmaningar som vi måste lösa tillsammans, skriver fackförbundet Byggnads representanter.

Vi ska bygga bort en enorm bostadsbrist och vi kommer att behöva alla krafter som finns. Samtidigt står flera grupper utanför arbetsmarknaden och byggbranschen präglas av dålig ordning och reda.

Därför går Byggnads in i avtalsrörelsen med målet att skapa en modern och framtidsinriktad byggbransch. Vi vill ha en bransch där män och kvinnor, nyanlända och ungdomar jobbar sida vid sida på samma villkor. Bara så kan vi förhindra att grupper ställs mot varandra med lönedumpning och allt sämre villkor. Det är så vi skapar ordning och reda.

Vi kan se att våra arbetsplatser de senaste 10-20 åren har styckats upp i allt fler entreprenader med långa entreprenadkedjor och utvecklingen fortsätter. Detta skapar problem. För att förhindra att säkerhet, villkor och löner sätts ur spel vill vi utveckla och stärka huvudentreprenörsansvaret.

Unga tjejer och killar drömmer om att bli framtidens byggnadsarbetare. Trots behovet av arbetskraft har dagens byggelever svårt att hitta en lärlingsplats. Byggnads vill fastställa att byggföretagen tar sitt ansvar och anställer fler lärlingar.

Kvinnor har svårt att få jobb i byggbranschen. Undersökningar visar att det finns attityder och en jargong som håller kvinnor borta från branschen och som får både män och kvinnor att må dåligt. Ska vi klara av att bygga alla de bostäder som behövs kan vi inte vända halva befolkningen ryggen. Så omoderna kan vi inte vara. Därför vill vi arbeta för en förändring så att alla känner sig välkomna.

Det finns anledning att kommentera några av de utspel Sveriges Byggindustrier (BI) har gjort inför avtalsrörelsen. BI:s VD Ola Månsson påstår att Byggnads och förbunden i 6F har brutit sig ur LO:s samordning och har som mål att spräcka industrins märke. Det är fel. Förbunden i 6F har hela tiden arbetat för en LO-samordning och beklagar att den föll. En samordning är en styrka och något att vårda. I denna avtalsrörelse samordnar sig därför Byggnads med de övriga LO-förbunden inom 6F och Musikerna i stället. Det är ett naturligt samarbete mellan förbund som verkar i en gemensam bransch.

När det gäller våra lönekrav på 3,2 procent har BI valt att kalla dessa företagsfientliga. Naturligtvis är det oss främmande att presentera lönekrav som skulle riskera både företag och jobben. Vårt lönekrav grundar sig på en gedigen ekonomisk analys och som har stöd av bland annat Konjunkturinstitutet och Riksbanken. Hjulen snurrar i byggbranschen och miljarderna rullar in. Då är det självklart att landets byggnadsarbetare ska ta del av den vinst som de är med och skapar.

Byggnads ser ett stort behov av att parterna tar ett gemensamt ansvar för att möta de utmaningar som byggbranschen står inför. Därför ser vi med oro och förvåning över det hårda tonläge som vår motpart BI) håller. Vi behöver inte mer konfrontation och osakliga utspel. Vi bjuder istället in till framtidsinriktade samtal och hoppas att BI vill kroka arm med oss.

Johan Lindholm

ordförande Byggnads

Kim Söderström

ordförande Byggnads GävleDala

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel