Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggföretag fälls för miljöbrott

Byggföretaget borde ha haft bättre koll på eldning och sortering av avfall, anser rätten. Nu måste företaget böta 80 000 kronor.

Personal på Berglin-Bygg AB har vid åtminstone ett par tillfällen eldat avfall som de inte haft tillstånd att elda. Företaget borde ha sett till att avfallet vid Helsingegården inte hanterades på fel sätt. Det anser Hudiksvalls tingsrätt som slår fast att byggföretaget gjort sig skyldigt till miljöbrott, i vart fall av oaktsamhet.

Åklagaren ville att företaget skulle böta 400 000 kronor, men tingsrätten sätter företagsboten betydligt lägre, till 80 000 kronor.

Rätten tar bland annat hänsyn till att det rör sig om enstaka eldningar under perioden september 2007 - juni 2008, men konstaterar samtidigt att askan förvarats under en längre tid.

Järvsöföretaget Berglin-Bygg köpte Helsingegården i Järvsö av landstinget år 2006. Folkteatern har haft verksamhet där och innan det var gården lanthushållsskola.

Byggföretaget började renovera och i dag finns bland annat en förskola och flera bostäder på gården.

Företaget hävdade under rättegången för fyra veckor sedan att de bara kortvarigt lagt upp osorterat byggavfall på platsen, återanvänt en stor del, kört bort det som varit miljöfarligt och eldat upp det som inte varit miljöfarligt.

Men tingsrätten bedömer alltså att de har eldat avfall på fel sätt och att askan har lämnats kvar under relativt lång tid.

Förbränning på fel sätt kan göra att giftiga rökgaser bildas. Prover från aska och mark visade sig också vara mycket allvarligt förorenade av dioxiner, krom, nickel och zink.