Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggelever förbereder sig för SM-kval

Byggkunskaperna hos tretton elever sattes på prov när tre av länets gymnasieskolor gjorde upp i en byggtävling på Flygstaden i Söderhamn. I potten hägrar ett deltagande i nästa års Yrkes-SM.

Under onsdagen drabbade byggelever från tre olika gymnasieskolor i Gävleborg samman för att mäta sina kunskaper med varandra. Prova på-tävlingen, som arrangerades hos Staffangymnasiet i Söderhamn, gav ungdomarna chansen att träna på de moment som kan komma att vänta i maj – om de lyckas kvalificera sig till Yrkes-SM.

– Tävlingsmomentet skapar motivation och blir en morot för eleverna att få representera sin skola och samtidigt utvecklas mer, säger byggläraren Jörgen Andersson vid Staffangymnasiet.

Läs mer: Hon laddar för yrkes-VM

Samarbetet mellan de branschrekommenderade skolorna Staffangymnasiet (Söderhamn), Torsbergsgymnasiet (Bollnäs) och Bessemerskolan (Sandviken) lockade 13 elever från byggprogrammens årskurser två och tre att delta.

Under den fyra timmar långa tävlingen sattes deltagarnas kunskaper och erfarenheter på prov i tre olika moment; trä, betong och plattsättning. Bland annat fick eleverna regla upp en z-vägg som därefter skulle gipsas innan fönster och lister spikades fast.

Läs mer: Staffanelever tävlar i millimeterkörning

I en annan del av lokalerna arbetade plattsättaren Amanda Thyr, som går tredje året på Staffangymnasiets byggprogram. Just den här dagen var hon utan konkurrens i sin inriktning och kunde i stället visa prov på vad hon lärt sig under sin praktikperiod.

– Det är rätt så svårt, framför allt i början. Men efter ett tag kommer man in i det. Det gäller bara att få raka fogar, säger Amanda Thyr.

Efter skoldagens slut bedömdes de tävlandes insatser av programmens bygglärare som noga synade elevernas prestationer. Men någon vinnare utsågs aldrig.

– Det viktiga är att kunna ge konstruktiv kritik som eleverna kan ta med sig tillbaka. Den här dagen handlar mer om gemenskap och personlig utveckling, säger Jörgen Andersson.

Läs också: Elever bygger ungdomsbostäder

Han och hans kollegor märkte däremot av att eleverna tog tävlingsmomenten på allvar.

– Det är inte ofta jag har sett svettdroppar när eleverna tagit av sig sina bygghjälmar efter en skoldag, säger Bessemerskolans Kjell Olsson nöjt.

Närmast väntar nu en regiontävling som avgörs i Söderhamn i februari nästa år. Först därefter står det klart vilka elever som har tagit sig vidare till Yrkes-SM, som avgörs i Malmö.