Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggbolag i konkurs

Bollnäsföretaget Hälsinge Bygg & Ställning AB med 16 anställda har försatts i konkurs.

Bolaget är kanske mest känt för sin medverkan vid byggandet av Friends Arena i Solna och Tele2 Arena i Stockholm.

Som namnet antyder har företaget främst arbetat med att uppföra och hyra ut byggnadsställningar som underentreprenör. Det har skett både vid större och mindre byggprojekt i Sverige och Norge.

Ofta har jobben utförts på mycket hög höjd.

– Det finns fortfarande en marknad som kan ge möjlighet till en ny verksamhet i någon form, säger advokat Håkan Jiback, som utsetts till konkursförvaltare av Hudiksvalls tingsrätt.

– På rätt nivå är det inte alls uteslutet att det går om jag hittar en köpare.

Men Håkan Jiback betonar att han ännu bara hunnit samtala kort med de gamla ägarna. Han vill därför inte närmare gå in på orsaken till bolagets obestånd.

– Det vore förmätet av mig att försöka göra en analys bara ett dygn efter konkursbeskedet. Det enda man kan konstatera är att pengarna inte räckt till.

Som förvaltare ska Håkan Jiback nu "försöka hålla liv i pågående projekt". Han räknar med att driva verksamheten vidare under minst en månad och samtidigt bjuda ut konkursboet till försäljning.

De anställda omfattas under tiden av den statliga lönegarantin.

Hälsinge Bygg & Ställning har ägts av André Strand och Peter Persson, med lika stor andel vardera.

I ett reportage i tidningen för drygt två år sedan berättade André Strand om den snabba expansionen under uppbyggnadsskedet. Starten skedde som enskild firma i oktober 2010.

Företaget har haft en ung arbetsstyrka. Ett projekt i Norge har nyligen slutförts, men pågående arbeten finns bland annat vid Danderyds sjukhus.

– Tillsammans med den tidigare företagsledningen ska jag försöka göra avvecklingen så bra som möjligt, säger Håkan Jiback.

Håkan Jiback har ännu ingen riktig bild av tillgångar och skulder i det konkursdrabbade bolaget.

– Det här är ännu för färskt.