Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygga skyddsvallar när det stormar runt omkring?

"Människor ska känna sig trygga med att skolan, sjukvården och omsorgen fungerar även när det är oroligt i världen."

Det sade finansminister Anders Borg när han presenterade årets budget igår.

Det var en påtagligt försiktig budget som betonade vikten av att bygga skyddsvallar.

Orsaken är naturligtvis den ekonomiska oron runt om i världen, framför allt i Europa och USA. En oro som Anders Borg tidigare har karaktäriserat som en skuldstorm.

Från att tidigare ha räknat med en kraftig tillväxt i ekonomi och sysselsättning tror nu finansdepartementet att den svenska ekonomin kommer att dämpas kraftigt under 2012.

Samtidigt ska man nog notera att budgeten, förutom krisbekämpning, också handlar en hel del om både taktik och ett parlamentariskt läge utan egen majoritet.

Det var ingen tillfällighet att Anders Borg gav budgeten rubriken: Tid för ansvar. Det stämmer väl med den image som han och statsminister Fredrik Reinfeldt jobbar på. I regeringsförklaringen förra veckan upprepade Reinfeldt det temat mer än tjugo gånger.

Och de båda har ett stort förtroendekapital bland svenska väljare. På goda grunder.

Medan de flesta nationer runt om i Europa tvingas till nedskärningar i välfärden, höjda skatter och höga räntor. Har Sverige ändå ett reformutrymme på 15 respektive 17,3 miljarder kronor för år 2012 och 2013.

Däremot kan det framstå som underligt när den enskilt största satsningen i årets budget handlar om sänkt restaurangmoms, även om Socialdemokraterna också hade det på sitt program inför valet.

Möjligen är det ett sätt att försöka få med Miljöpartiet på budgetvagnen.

Budgeten handlar nämligen inte bara om krishantering. Regeringen måste också ta hänsyn till det parlamentariska läget. Det var säkerligen en av orsakerna till varför det inte blev varken något femte jobbskatteavdrag eller sänkt pensionärsskatt, även om den officiella orsaken var krisen.

Dessutom kan den relativt försiktiga hållningen nu handla om taktik, om att spara för att kunna ladda på lite mer när vi närmar oss valet 2014.

Valårsbudgeten 2010 lovade satsningar på 40 miljarder trots att den förra krisen då fortfarande kastade en skugga över landet. Att den svenska ekonomin i ett internationellt perspektiv gått på räls sedan dess är bara att gratulera regeringen för.

På tal om räls, finns en satsning på järnvägar och vägar i budgeten. Efter de två senaste vintrarnas kaos är det välmotiverat. Men 1,8 miljarder till järnvägar borde troligen varit mer. Sverige ligger rätt illa till internationellt när det gäller både tillgänglighet och kvalitet.

Höjt bostadstillägg för unga, barnfamiljer och ålderspensionärer är välriktade och bra åtgärder. Dessutom förändras reglerna för försörjningsstöd för att minska marginaleffekterna vid arbete. Det ska äntligen bli lönsamt att gå från bidrag till arbete.

Av övriga delar i budgeten kan nämnas fortsatta viktiga reformer inom utbildningsområdet, ett arbetsmarknadspaket och åtgärder för att förbättra kvalitet, tillgänglighet och valfrihet i vård och omsorg.

Budgetdebatten blev en något märklig skendebatt om regeringens budget och den socialdemokratiska budget som ännu ej presenterats.

Därför var socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Tommy Weidelich rätt luddig. Han betonade dock det allvarliga ekonomiska läget. Men tyckte regeringen ska satsa hårdare.

Anders Borg varnade för att krisen kan bli värre. Och i det läget chansar man inte.

Klokt resonerat. Men varför låta restaurangmomsen ta en tredjedel av det begränsade reformutrymmet?