Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi i lägenhet

/
  • Vardagsrummet och TV-soffan hör till Mona Ehneboms favoritplatser i lägenheten.
  • Vardagsrummet och TV-soffan hör till Mona Ehneboms favoritplatser i lägenheten.
  • Ett riktigt höjdarboende. Lägenhetslivet innebär många fördelar, anser makarna Ehnebom. Ingen snöskottning, lövkrattning, gräsklippning, fasadmålning.- Vi har inga bekymmer, säger Lennart Ehnebom.
  • Mona Ehnebom kan stänga lägenhetsdörren bakom sig och lämna alla måsten och krav i trapphuset.
  • Så här års ser köksfönstret ut som ramen till en färgstark tavla. Från köksbordet kan Mona och Lennart Ehnebom följa årstidernas skiftningar.
  • Den inglasade balkongen tjänar som matplats under vår- och sommarmånaderna. Här odlar Mona Ehnebom sina egna kryddor.

Välkommen hem till Mona och Lennart Ehnebom!

Här, ovanför trädtopparna i lägenheten på Fiskebyvägen i Hudiksvall, trivs de. Precis som de trivts med det 35-åriga lägenhetsliv de har levt tillsammans i ett, två, tre och fyra rum och kök.

Annons

Åtta våningar upp på Fiskebyvägen bor Mona och Lennart Ehnebom med utsikt över hela Hudiksvall. Trädtopparna nedanför köksfönstret bjuder på ett färgsprakande skådespel så här års, och från den inglasade balkongen syns det glittrande stadslivet när höstmörkret sänkt sig över staden.

Makarna Ehnebom har bott i lägenhet i samma område sedan de gifte sig 1958. De trivs ju så bra, så boendeformen har aldrig bytts mot villalivet. Medan husägarna svär över snöskottning och krattar gräsmattor så att händerna blöder i trädgårdshandskarna, kan Mona och Lennart Ehnebom stänga lägenhetsdörren bakom sig och lämna alla måsten och krav i trapphuset.

- Jag kan sakna att ha en trädgård i bland. Men det är väl också det enda, säger Mona Ehnebom.

Lennart Ehnebom kan snabbt komma på flera fördelar med att bo i lägenhet:

- Vi behöver aldrig tänka på att elda i pannan. Vi behöver inte komma ihåg ställa ut någon soptunna. Och HT kommer i brevlådan så jag behöver inte klä på mig för att hämta tidningen på morgonen. Vi har inga bekymmer, säger han.

På balkongen har Mona Ehnebom arrangerat en liten örtagård, som för att kompensera frånvaron av ett trädgårdsland. Här växer krusig persilja och väldoftande timjan i små lådor, och när fotsulorna längtar efter kittlande grässtrån tar Mona Ehnebom hissen ned till bostadsrättsföreningens gemensamma pergola. Nu står utemöblerna under det skyddande taket, den välkrattade boulebanan ligger tom för säsongen och grillkolen har för länge sedan svalnat, men om vårarna och somrarna är pergolan en given samlingspunkt för alla som bor i området.

- Ni skulle se rosorna när de blommar, säger Mona Ehnebom drömskt när hon visar oss runt.

Mona och Lennart Ehneboms 50-åriga lägenhetshistoria började med en enrummare på Djupegatan, som ligger alldeles i närheten. Fem år senare flyttade de in i en tvåa på Fiskebyvägen och sedan dess har de varit sin gatuadress trogen. Tvåan byttes mot en trea, och när familjen utökades packades kartongerna igen och lasset gick till den fyra som de har bott i de senaste 35 åren.

Då, vid det senaste lägenhetsbytet, var det nära att makarna Ehnebom blev med hus. De lösa tankarna på att köpa hus formades till faktiska planer men när det inte fanns några villor till salu på Öster, som stadsdelen heter, så fick det vara.

- Det fanns på Väster, men inget som passade oss. Det är lugnt och fint här på Öster. Vi bor i stan men ändå inte mitt i centrum, och bussen går en gång i kvarten. Det kan inte bli bättre, säger Lennart Ehnebom.

Barnen är nu sedan länge utflugna och Mona och Lennart Ehnebom har flera gånger fått höra att de borde byta till sig en mindre lägenhet. Visst skulle de klara sig med en trea, resonerar de, men de trivs ju så bra. Barnens två sovrum har gjorts om till ett matsalsrum och till ett gästrum.

- Det är bra att ha rum över när barn och barnbarn kommer och hälsar på, säger Mona Ehnebom

Mer läsning

Annons