Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vår kokbok – en klassiker i ny skepnad

/
  • Sara Begner, chef för Coop provkök och redaktör för den nya upplagan av Vår kokbok.
  • Vår kokbok från XXGun: Mitt favoritrecept är köttfärsbiffar som jag brukar laga på älgfärs. Man lindar en baconskiva kring varje biff och steker dem i ugnen.
  • Vår kokbok från 1968.Gun: Den här har jag sparat för här finns receptet på schweizerkorv, falukorv som späckas med ost och lagas i ugnen med potatis och lök i samma form.
  • Artikelförfattarens gamla kokbok från 1979.
  • Vår kokbok anno 2009 – en klassiker med modernt och klassiskt innehåll.
  • Sara Begner, chef för Coop provkök och redaktör för den nya upplagan av Vår kokbok.
  • Vår kokbok från 1991.Barbro: jag brukar använda den när jag ska göra pannkakor. Ett recept som jag har gjort många gånger är köttfärslimpan med potatis i samma ugnsform.
  • Vår kokbok 1999XXXXPeter: Jag och min fru fick varsin när vi flyttade hemifrån, vi har två, av samma upplaga Vi använder den nästan bara som uppslagsbok – kollar temperaturer, koktider, fakta om olika råvaror. Mitt favoritrecept är scones, och mitt favoritcitat är:
  • Sedan den första utgåvan 1951 har det hittills kommit 25 upplagor av Vår kokbok.
  • Vår kokbok är en uppslagsbok i köket. Här finns alla de gamla klassiska recepten, som stek till exempel.

En helt omarbetad upplaga av Vår kokbok har nyligen kommit ut. De klassiska recepten finns kvar och har fått sällskap av mer moderna rätter.

– Det här är en kokbok där alla ska kunna hitta sin älsklingsrätt, säger Sara Begner, ansvarig för Coops provkök och bokens redaktör.

Annons

Det är en fin bok, den nya upplagan av Vår kokbok, snygg att titta på och med ett matigt innehåll, om man så säger. Och det är förmodligen sant att alla kan hitta sin älsklingsrätt i boken, för här finns 1 200 recept. Allt från Janssons frestelse och köttfärssås till tacos och prinsesstårta. Vår kokbok är en klassiker, den första upplagan kom ut redan 1951, årets upplaga är den 25:e.

Själv fick jag mitt första exemplar av Vår kokbok när jag började på gymnasiets konsumtionslinje 1979, den var lärobok i ämnet kostkunskap. Sedan dess har den varit min ständiga följeslagare, det är till den kokboken jag alltid har återvänt för att hitta recept på klassisk husmanskost. Den är välbläddrad och sliten; ryggen försvann för länge sedan, pärmarna har lossnat och sidan 141 (Grundrecept för pannkakor och plättar) är fläckade av spill från mjölk och ägg.

Pannkaksreceptet finns med även i den nya upplagan, de gamla klassiska recepten har redaktionen på Coops provkök vårdat ömt. Policyn under arbetet med den nya kokboken har varit att allt som en matintresserad person kan vilja laga, det ska finnas med. Och allt som en matintresserad person inte skulle komma på att laga, det kan strykas bort.

– Pajer, pannkakor och pölsa – allt sånt finns med. Men en del njurrätter har vi tagit bort och många rätter med konserverad ananas och curry. Vi har lyft upp det klassiska och gjort det ännu mer klassiskt och sållat bort sådant som känns 1990-tal, säger Sara Begner.

Det nya som kommit in är recept med råvaror som quinoa, halloumiost och matvete, och i de gamla recepten är frysta och konserverade råvaror utbytta mot färska.

Boken är helt reviderad, alla recept är omskrivna och där man har varit det minsta tveksam har man provlagat recepten, även de gamla. Alla bilder är nytagna och tanken är att de ska vara lockande och inspirerande, inte instruktiva i första hand.

– Och bilderna är "hemmaaktiga" säger Sara Begner. Läsaren ska få intrycket att det här kan jag göra lika bra själv.

En kollega på tidningen var mycket tveksam när jag berättade att det kommit en ny upplagan av Vår kokbok. Han har en äldre upplaga, som han visserligen gillar, men han är missnöjd med att det varken finns recept på hemlagad korv eller surdegsbröd i boken.

Det behöver han inte vara längre.

– Att laga sin egen mat från grunden, som att göra korv eller baka surdegsbröd, är trendigt. Därför har vi med recept på surdegsbröd och vi har två recept på korvar, säger Sara Begner.

Den första upplagan av Vår kokbok kom ut då Anna-Britt Agnsäter var chef för KF:s provkök. Hon är en legendar i sammanhangen, det var hon som introducerade matpyramiden, stektermometern och den klassiska måttsatsen i de svenska hemmen. Hon skickade ut hushållslärare i landet med uppdrag att lära hemmafruarna att förenkla sin matlagning. Och hon tog initiativ till Vår kokbok. Det gjorde hon tydligen rätt i, hittills har boken sålt 2,3 miljoner exemplar.

Anna-Britt Agnsäter var en folkbildare, och hennes nutida efterföljare har fortsatt i hennes spår. Den nya boken har fina faktaavdelningar om kost, dieter, råvaror och tillagningsmetoder.

– Det är viktigt att boken ska vara trovärdig och gedigen, och det känner jag att den är, säger Sara Begner.

Av erfarenhet vet man att kokböcker åldras ganska fort, det är när man bläddrar i gamla kokböcker som man märker hur våra matvanorna har förändrats. Men Sara Begner tror att den nya Vår kokbok kommer att stå sig i tio år.

– Det här är ingen trendig coffee table-bok, det är en kokbok. Och de flesta som har Vår kokbok använder den. Den står inte oanvänd i hyllan.

Mer läsning

Annons