Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välkommen till Bishop Hill

/
  • Bishop Hill är en svensk by på ett ställe långt borta, nedför en krokig väg och uppför en kulle. Tavlan hänger i hallen på Colony hospital bed and breakfast.

Välkommen till Bishop Hill, den gamla svenskkolonin som ligger tre timmars körväg från Chicago, Illinois.

Annons

Det finns en svensk by på ett ställe långt borta, nedför en krokig väg och uppför en kulle – Bishop Hill. Det var hit den självutnämnde profeten Erik Jansson och hans anhängare drevs på flykt från Hälsingland för drygt 150 år sedan. Se John Norton, själv bosatt i grannstaden Moline, berätta om den gamla svenskkolonin!

Det är inte svårt att lära sig hitta i Bishop Hill. Det mesta kretsar kring huvudgatan Bishop Hill street, som bryts av till höger och vänster av gator med svenskklingande namn: Lindstrom Street, Bergland Street, Helena Street, Bjorkland Street, Christina Street. Följ med på en guidad tur genom det lilla samhället, där olika sevärdheter pekas ut!

Längs huvudgatan ligger bland annat den stora vita träkyrkan från 1848, postkontoret och den så kallade tornbyggnaden. Där vägen svänger mot höger, västerut på Main Street, ligger affären Colony store. Se vad butiksbiträdet Sally Smith har att sälja!

Missa inte heller ljudupptagningen från 1900-talets början och bildspelen med alla de bilder som inte fick plats i de två reportagen i 24 Sidor – allting hittar du här på Helahälsingland.se!

Mer läsning

Annons