Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trio företag med miljardomsättning

/

Hudiksvalls sjukhus, Iggesund Paperboard och Svenska Fönster i Edsbyn är de tre största arbetsplatserna i Hälsingland.
Bioenergiföretaget Neova i Hudiksvall, Vallviks Bruk och Svenska Fönster toppar listan över de största aktiebolagen med huvudkontor i landskapet. De har en sammanlagd nettoomsättning på drygt 3,6 miljarder.

Annons

Med ett produktsortiment av bland annat fjärrvärme, pellets och torv omsätter Neova AB mer än 1,5 miljarder. Vallviks Bruk och Svenska Fönster ligger på strax över miljarden, siffror inget annat bolag med huvudkontor i Hälsingland kan matcha.

Neova har omkring 235 anställda på 20 orter och är således ingen särskilt stor arbetsgivare i just Hudiksvall – ändå ligger huvudkontoret där.

För att få en förklaring till det får vi gå tillbaka till slutet av 1970-talet, då den för snart två år sedan bortgångne Sven Råbom i Bergsjö var med och startade Råsjö Torv. 2004 förvärvade företaget SÅBI Pellets i Jönköping och Råsjö Torv blev nu ledande i Skandinavien inom bioenergi.

2006 bytte Råsjö Torv namn till Neova och företaget ingår sedan år 2000 i den finska Vapo-gruppen, som är världens största torvproducent och ledande inom bioenergi i Östersjöregionen. Vapo omsatte under fjolåret drygt 7,3 miljarder.

Så sent som i fredags tillträdde Torbjörn Claesson, Stockholm, som ny vd för Neova. Claesson, med fem år i företaget, ersatte Juhani Ylä–Sahra.

Vallviks Bruk är ett av de äldsta och även ett av de mest moderna företagen i Söderhamns kommun. Med sina omkring 160 anställda är bruket dessutom en av de största privata arbetsgivarna i kommunen.

Tillsammans med Rottneros Bruk i Värmland bildar Vallviks Bruk Rottneroskoncernen. Bruket i Vallvik är det största.

Produkten är pappersmassa och i Vallvik läggs tonvikten på långfibrig massa. Den används för papperstillverkning och – tack vare en hög renhet – som isoleringsmaterial i högspänningskablar.

Vallviks Bruk producerade nästan 200 000 ton massa under 2011, en ökning med åtta procent jämfört med året innan. Kapaciteten ligger på 240 000 ton.

Stora pensionsavgångar väntas under de kommande åren, så här kommer det att finnas jobb, för den som har rätt utbildning. Söderhamns kommun har fört diskussioner med företrädare för Vallviks Bruk om man från kommunalt håll kan vara med och matcha fram arbetskraft med rätt kompetens.

Träindustrin är stor i Hälsingland, inte minst i de södra delarna och Svenska Fönster AB i Edsbyn intar en ledande position även sett ur ett internationellt perspektiv.

Faktum är att det inte finns en större träfönsterfabrik i Europa än den i Edsbyn.

– Såvitt vi vet är det så, säger Henk Noback, vd på Svenska Fönster sedan oktober 2008.

Företaget har totalt 730 anställda, varav 650 i Edsbyn. Övriga finns i Söderhamn, Lingbo (30 anställda vardera) och småländska Ljungby.

Svenska Fönster AB bildades 1997 efter en sammanslagning av SP Fönster i Edsbyn och småländska Traryd Fönster. SP och Traryd ansågs vara så starka varumärken att namnen fick leva vidare.

Svenska Fönster ingår i Dovista, en av Europas ledande tillverkare av fasadfönster och ytterdörrar. Dovista ägs i sin tur av VKR Holding, med säte i Danmark. VKR har omkring 15 000 anställda i mer än 40 länder.

Hösten 2011 var en turbulent tid för Svenska Fönster. Samtidigt som 25 anställda tvingades lämna företaget, på grund av arbetsbrist, kom ett meddelade från huvudkontoret om att VRK Holding beslutat om en ny affärsstrategi. Oron spred sig bland de anställda.

Vad den nya affärsstrategin skulle innebära för Svenska Fönster var dock oklart. Henk Noback hade ingen aning då – och har det heller inte nu.

– Ingenting har hänt – överhuvudtaget, mer än att några på huvudkontoret i Danmark blivit varslade, säger han.

Så det rullar på som vanligt hos Svenska Fönster?

– Det är lite trögt just nu, men så är det ju överallt, på alla marknader.

Det är i alla fall inte aktuellt med några nya varsel.

Men ett dråpslag skulle komma – inte mot Svenska Fönster, utan mot de 48 anställda på Inwido, före detta Allmogefönster, den andre fönstertillverkaren i Edsbyn, och mot hela Ovanåkers kommun.

I början av mars kom beskedet att Inwido lägger ned fabriken i Edsbyn. Orsaken uppgavs vara minskad efterfrågan på enklare fönster, till exempel på garage, som var huvudprodukten på fabriken i Edsbyn.

På Svenska Fönster tillverkas fönster för fasader, en produkt som fortfarande efterfrågas.

Mer läsning

Annons