Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska namn på amerikanskt vis

Namnen på gravstenarna på Bishop Hills kyrkogård stavas inte med å, ä eller ö. Men de bars av människorna som utvandrade från Hälsingland för drygt 150 år sedan.

Annons

Erik Jansson mördades i en rättssal i Cambridge den 13 maj 1850. Hans kropp begravdes på kyrkogården strax öster om den huvudsakliga bebyggelsen i Bishop Hill, precis som många andras. Erik Janssons smala gravsten är omgiven av andra gravar, en del av dem är nygrävda och vittnar om att kyrkogården används än i dag.

De äldre gravarna ligger längre bak på kyrkogården. Texterna, som kan vara svåra att tyda på de äldsta och mest väderutsatta stenarna, vittnar om migrationen från Hälsingland. Alfta och Söderala är de vanligaste svenska födelseorterna som ristats in i stenarna. Bokstäverna å, ä och ö används inte, och svenska -son-namn har amerikaniserats i stavningen: Johnson, Olson, Ericson, Larson, Nordstrom, Anderson, Hedstrom...

Titta i bildspelet här intill, kanske kan du hitta någon som bär samma efternamn som du.

Missa inte heller de tre videoklippen från Bishop Hill, ljudupptagningen från 1900-talets början och bildspelet med alla de bilder som inte fick plats i de två reportagen i 24 Sidor – allting hittar du här på Helahälsingland.se!

Mer läsning

Annons