Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort sug efter tjänster

/

Målare, snickare och golvläggare

hör till de yrken som har en intensiv period med mycket jobb just nu. Dels är det säsong och dels har branschen medvind.

Annons

– Det är för tillfället full fart, konstaterar Daniel Hägg.

Han är tillsammans med brodern Patrik och systern Cilla ägare till Jannes Golv AB i Hudiksvall med 20 anställda,

– På privatsidan är det definitivt mycket. Byggbranschen är beroende av hur Sverige mår i övrigt och det verkar bra nu. Folk tycker om att lägga pengar på hemmet.

Företaget växer och har fått anställa några personer under de senaste åren. Det har funnits en oro kring generationsväxlingen, men bra samarbete med Bromangymnasiet har löst återväxten och lättat på bekymren.

Rotavdraget har betytt mycket för att få bort svartjobben inom byggbranschen men Daniel Hägg skulle gärna se att man införde en lägre byggmoms för att få fart på bostadsbyggandet.

– Det är dyrt att bygga och det är sällan det byggs några hyresrätter.

Att tjänstesektorn är svag i Hälsingland kände han inte till.

– Nä, lite förvånad är jag, säger han och kollar in grafiken där riksgenomsnittet pekar högt över siffran för Hälsingland.

I golvbranschen finns några större aktörer som krigar om jobben, men Daniel Hägg tycker inte att konkurrensen är särskilt hård på lokalplanet, däremot regionalt.

Kunderna kommer och de uppskattar att få jobbet samordnat i stället för att de själva ska anlita varje hantverkare.

– De vill vända sig till en person som gör ett färdigt jobb. Jag förstår att det är ett pyssel annars, kommenterar Daniel Hägg.

Vid Hotell Hudik i centrum lägger Peter Nilsson och hans företag Nika bygg sista handen på en stor tillbyggnad och renovering. Han har jobbat i byggbranschen sedan 1986, då han gick ur gymnasiet.

– Vi bygger allt från grunden till färdiga klädkroken. Nu är vi precis klara med påbyggnaden på Hotell Hudik och det blir besiktning till veckan, berättar han.

Han skulle rekommendera ungdomar att söka sig till branschen, under vissa förutsättningar.

– Man måste vara intresserad och inte rädd för fysiskt arbete. Man måste kunna vara ute i alla väder, säger han och tillägger – om man inte är målare.

Svaret är en passning till målaren Per E Holmberg, vid Åviks måleri som delar kaffe- rasten med övriga på bygget. Holmberg slår ett slag för måleribranschen.

– Det är ett tacksamt jobb och man ser direkt att det blir bra.

Även Per E Holmberg började i jobbet direkt efter gymnasiet.

– I mitt fall var det pappa som var målare och jag hängde med på jobbet när jag gick i högstadiet.

Peter Nilsson berättar att även byggjobbet kan vara tacksamt. Det som kan upplevas tråkigt är arbetet under marknivå, det som sedan täcks över och inte längre syns.

– Roligast är att resa stolpar och väggar och att slå på panel. Då tycker folk att det händer något.

Både byggaren och målaren känner av att det är gott om jobb just nu.

– Efter jul till april är det lugnare, men nu ska alla ha allt klart före semestern, berättar Peter Nilsson.

bo wikman

Mer läsning

Annons