Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Störiga grannar som stör

/
  • Securitas tar emot ungefär ett klagomål om dagen per kommun. Allra mest är det på helger, då många festar i lägenheterna.

Högljutt sex, gråtande barn och fester.

Livet i en lägenhet kan vara fullt av påfrestande ljud.

– Stör man för mycket kan man bli vräkt, säger Ylva Silén, bostadskonsulent.

Annons

Att bo i lägenhet kan vara lämpligt på många sätt – inget underhåll, ingen gräsklippning och aldrig fastbunden. Men att bo vägg i vägg med andra innebär också ansvar och hänsynstagande mot grannarna. Varje vecka får bostadsbolagen i Hälsingland ta emot flera rapporter om störande grannar.

De flesta fastighetsägare har en störningsjour på kvällar, nätter och helger då inhyrda vaktbolag sköter hanteringen. I Hälsingland anlitar majoriteten av de större bostadsbolagen Securitas.

Enligt vaktbolagets regionsamordnare för störningsjouren, Bosse Persson, är det högljudd musik och fester som är det allra vanligaste klagomålet. Han säger att de flesta som blir tillsagda att dämpa sig tar det med ro.

– I regel är de förstående och medger att de inte insett att de stört andra. Det värsta som ibland kan hända är att den som stör blir förbannad och slänger igen dörren, förklarar Bosse Persson.

Bollnäs bostäders bostadskonsulent Ylva Silén berättar att en fördel med att använda ett externt bolag är att fastighetsägaren får en objektiv rapportering och bedömning.

– Dessutom är väktare utbildade att bemöta människor och vet hur de ska hantera situationen om den urartar, säger hon.

Om du bor i en lägenhet får du emellertid räkna med vissa störningar. Normalt förekommande ljud, så som barngrått, lek eller att någon snabbduschar mitt i natten, är sådana störningar som får accepteras.

– Egentligen ska man stå ut med ganska mycket. Det säger sig självt om man bor i ett flerfamiljshus. Däremot ska man inte behöva bli störd hela tiden.

Många har säkert hört skräckhistorier om grannars ovanliga sysslor. Det kan vara ett par som är för högljudda i sängkammaren, ommöbleringar på nätterna eller skällande hundar som driver övriga hyresgäster till vansinne. Hudiksvallsbostäders bostadskonsulent Åsa Persson kan däremot inte minnas att hon fått några märkvärdiga eller annorlunda klagomål.

– Om vi skulle få in ett klagomål på att någon har för högljutt sex behandlar vi det som vilket ärende som helst. Vi ringer upp den som stör och pratar om situationen. Men det kan höra till de störningar som man får stå ut med i ett flerfamiljshus, säger hon.

Att det ska vara tyst i lägenheter klockan 22-06 är ett vedertaget begrepp. I hyreslagen finns emellertid inte något sådant specificerat. Där står det endast att den som hyr lägenhet inte skall störa andra.

– Man ska aldrig störa sina grannar, oavsett tid på dygnet. Något som är bra att komma ihåg är att vi aldrig lämnar ut namnet på den som ringer in och påtalar störningar, säger Åsa Persson.

Mer läsning

Annons