Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska vi grilla grejer med varann?

/

Ska vi grilla ikväll? Okej, vi gört! Vädret är strålande, sommaren är på topp och varför sitta inne när man kan sitta ute i grilloset och slå ihjäl mygg... Allvarligt talat, grillat är kul, enkelt och gott! Team Bajen & Boris gick loss en solig eftermiddag, bli inspirerade ni med.

Annons

Över hela Hälsingland sprider sig grilloset, från de ljusa nätternas intåg till långt in i augusti. Hör ni till grillsällskapet? Är ni en av dem som grillar förrätt, huvudrätt och efterrätt till gästernas ögon tåras av hänförelse? Eller är du en enkel korvgrillare?

Spelar ingen roll. Att tända en eld och fixa käk är djupt rotat i folksjälen.

En påse grillkol och tändvätska ingår i snart var familjs vardagsutrustning.

Visste ni att det finns en enda tillverkare av grillkol i Sverige, resten importeras? Och att just den tillverkaren, Skogens Kol, ligger i Lilltjära, Kilafors.

Här skeppar man iväg upp till femtusen ton grillkol per år. Skogens Kol svarar för en tredjedel av den svenska marknaden.

Stefan Antonsson är vd på Skogens Kol. Han har sitt kontor i en vitrappad byggnad i närheten av de klassiska röda tegelbyggnaderna där man tidigare framställde kol. Nu står de flesta tomma. Sommarblommorna vajar i stiltjen.

Idag jobbar 25 anställda med framställningen av grillkol. Försäljningen är helt klart säsongsbetonad, grillkol är en sommarprodukt.

Utanför kontoret står de tre röda klotgrillar. För syns skull och för fotografen tänder vi en av dem.

- Jag gillar att grilla spett med kött och grönsaker, säger Stefan Antonsson.

- Och till efterrätt skulle jag nog välja att grilla marshmallows på spett.

Nu börjar det vattnas i munnen. Det kan ju hända att man vill ta steget från enkel korvgrillare till galant grillmästare. Vi ringde till Bajen & Boris och bad dem ta ungefär vad de hade och lite till. Fixa en grillmiddag, tack!

Pär Bajen Friberg, fd målvakt i Bollnäs GIF och Håkan Boris Höglund, kock, är två mycket matglada män i sina bästa år. I vintras stod de sida vid sida i Team Hanna och sjöng för full hals.

- Jag är matfetischist, det är lika roligt att laga mat som att äta, säger Pär.

Men nu ska här grillas.

Det strilar ett tunt regn över syrenbersån i trädgården. Men vad gör det, grillen står under plast än så länge och vi ska i alla fall börja i köket.

Vi kör med gasolgrill idag.

- Jag kan sakna rökdoften. Men vi skaffade en gasolgrill eftersom det går så mycket fortare, om man till exempel bara vill grilla korv eller om man har riktigt stora grillkalas, säger Pär.

För barnfamiljer kan det vara ett plus om man vill vara spontan och bekvämlighetsgrilla.

Grönsaker och rotfrukter ska skalas och hackas och läggas först på grillen. Utan att stämma av med varandra allt för mycket, har de en lite lagom röd tråd genom matlagningen. Man tager vad man haver, förutom det man redan inhandlat.

Det här ska vem som helst fixa, utan att ruinera sig. Och kanske rymmer kylskåpet mer än vad man tror.

- Ett trick är att torrkrydda, istället för att marinera, säger Boris.

Han gör en marinad med whiskeymarmelad som är alldeles himmelsk. Men den kletar han på efteråt, för att slippa droppet och bränd mat.

Tomater till grönsalladen. Morötter, lök och potatis som skalas och hackas. En stor vitlök placeras mitt i grönsaksfatet. När den är mjuk och färdiggrillad är det bara att klämma ut en mjuk vitlöksklyfta över maten.

Mmm, vilka dofter!

Paprika, lök och champinjoner till spetten med två sorters goda korvar. Zucchini som saltas och får ligga och dra ur innan den läggs på grillen är ett gott tillbehör.

Men det är rörorna till som är pricken över i. Turkisk yoghurt blandas med fetaost och svartpeppar. En riktig goding-röra är creme fraiche blandat med limeskal, limesaft, chili, vitlök och olivolja.

- Turkisk youghurt som blandas med thaisås är också en höjdare, säger Boris.

Hetaste röran består av en burk krossade tomater, färsk chili, en halv deciliter socker och en dryg deciliter olivolja. Koka ihop och resultatet blir en riktigt läcker och smakrik röra.

- Red devil, säger Pär belåtet.

Det går undan i köket när de här två jobbar! Vi har fullt sjå att hänga med i svängarna.

Pär blandar köttfärs med fetaost och rullar långa korvar av köttfärsen för att trä den på spett. Köttbitarna får stå tillbaka idag.

- Ajdå, jag skulle köpt färsk vitkål. Supergott att bara koka och käka till, ett alternativ till potatis, säger Boris.

Han är kock och lärare på Torsbergsgymnasiets restaurangprogram. Fixat maten hemma har han gjort ända sen han gick på högstadiet hemma i Sundsvall och inte kunde vänta till mamma kom hem. När hon anlände stod käket på bordet.

- Jag tyckte det var kul!

Nu börjar det dra ihop sig. Grillen är tänd och grillmästarna har flyttat ut i trädgården. Middagsgästerna, barn och fruar är på ingående. Bordet dukas, vinet korkas upp och en uthungrad skara slår sig ner vid de fyllda faten.

Här kan var och en välja sina favoriter. Barnen gillar spetten och rörorna. Vi vuxna plockar låter faten passera kors och tvärs.

- Man kan ha ett vitlöksbröd till också, men risken är att alla vräker i sig bröd och blir mätta på en gång, säger Boris.

Det är det här som är tjusningen med grillkvällar. Att käka utomhus tillsammans i kvällssolen som fortfarande värmer och bli proppmätt av mat som bara blir godare av att grillas.

Smaklig måltid!

Mer läsning

Annons