Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD har legat lågt

/
  • Daniel Persson har alltid gillat hårdrock. Det står Vader på hans tröja och det är ett dödsmetallband från Polen.

Efter förra valet intog Sverigedemokraterna sina första två platser i kommunfullmäktige i Söderhamn.

De tror att det blir fler i år.

Men inga andra partier vill samarbeta med SD, eftersom man anser att partiet är främlingsfientligt.

Annons

Så gott som varje kommunfullmäktigesammanträde har sverigedemokraterna Daniel Persson och Mikael Hamrén suttit tysta på sina platser.

En motion har de lämnat – och den kom från partiet centralt.

Några reservationer har det blivit. Oftast tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna.

• Ni har inte gjort något väsen av er under den här mandatperioden. Varför har det blivit så?

– Det har varit en period då jag har lärt mig en massa. Men det är sant. Vi har inte märkts särskilt mycket utom när vi sa nej till att förnya avtalet med Migrationsverket. Då hoppade alla på oss och det var på gränsen till personangrepp, säger Daniel Persson.

• Vad tror du dina väljare tycker om det?

– Eftersom det har varit en inkörsperiod för oss får de acceptera det.

• De övriga partierna vill inte samarbeta med er eftersom ni betraktas som ett främlingsfientligt parti. Vad säger du om det?

– Jag blir ledsen när man säger att vi är främlingsfientliga. Det är inte invandrarna vi vänder oss emot. Det är regeringens invandringspolitik som vi inte tycker om. Annars kan jag förstå att partierna tvekar, eftersom vi är så pass nya i politiken. Dessutom är våra rötter tveksamma, med tanke på att det var två personer från BSS (organisationen Bevara Sverige Svenskt) som startade vårt parti och under 90-talet hade vi medlemmar som inte platsade hos oss. De lämnade oss 2002 och bildade Nationaldemokraterna. De är mer kritiska till muslimer och invandring och det är bra att de bröt sig ur.

• Är du en främlingsfientlig person?

– Nej. Jag känner flera invandrare och jag har spelat basket med folk från tio olika nationaliteter. Sedan är jag ganska kritisk till islam. Efter terrorattacken den 11 september har islam fått dålig publicitet, och där tycker jag att man har generaliserat. Men jag tycker inte om att dom säger att kvinnan är mindre värd än en man. Sedan kan man tolka koranen på ett felaktigt sätt precis som många har gjort med bibeln.

• Är det rimligt att ha ett parti som har invandrarpolitiken som den bärande frågan?

– Nej, och jag tycker inte invandrarpolitiken är den bärande frågan i partiet. Men det är tillsammans med äldrevården och kriminalfrågorna de viktigaste frågorna i vårt parti.

På Sverigedemokraternas andra plats står Anita Nordkvist, Sandarne. Hon driver frågan mycket längre, och har en ganska aggressiv ton mot invandrarna. När hon höll sitt tal på Tribunen i Söderhamn antydde hon att invandrarna står för den ökande brottsligheten, att de kostar så mycket att välfärden försämras för äldre och att de konkurrerar om jobben. Hur ställer du dig till det?

– Vi har olika bakgrunder, och vi kommer förmodligen inte att kunna enas i alla frågor. Men jag tror att vi kan diskutera oss fram och ibland blir det nog jobbigt.

• Vad säger du om att TV 4 inte vill visa partiets valfilm där man ställer äldre mot invandrare?

– Jag har inte sett den själv, men jag har förstått att den har tydligtgjort de prioriteringar som all politik handlar om.

• De etablerade partierna har valt olika strategier för att undvika Sverigedemokraterna. Vad tycker du om det?

– Vi är ett demokratiskt framröstat parti och det kan man åtminstone ha respekt för. De hälsar på oss, det gör de. Men annars vill man nog försöka tiga ihjäl oss – eller frysa ut oss. Jag skulle hellre ta en öppen diskussion med dem, och vi är öppna för samarbete med andra partier. Vi utesluter inte någon.

• Hur vill du lösa invandrarfrågan?

– Jag vill att vi säger upp avtalet med Migrationsverket och att vi inte tar emot fler nu. Men jag vill inte stoppa all invandring och jag är öppen för att vi ska ta emot fler längre fram. Men jag vill inte ha segregation. Därför måste de som är här komma in på arbetsmarknaden. Som det ser ut i dag har de bildat enklaver på Tallvägen. Där ser det för jävligt ut, och det kan knappast ge någon trygghet för de som är nyanlända. De måste känna sig utkastade från samhället direkt.

• Varför ska man rösta överhuvudtaget?

– Det är viktigt att man rösta, annars kan man inte påverka samhället och välja riktning. Valet är en viktig del i vår demokrati och jag tycker att alla har en skyldighet att rösta, och jag skulle gärna se fler folkomröstningar.

• Hur ser planerna ut för nästa mandatperiod? Hur ska ni profilera er?

– Vi kommer att skilja oss lite från rikspolitiken. Frågan om avtalet med migrationsverket ligger först, men vi kommer även att jobba med äldrevården och skolfrågorna.

Mer läsning

Annons