Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt liv – nytt namn

/
  • När Maria och Mikael gifte sig i Mo kyrka utanför Söderhamn i juli 2008 tog de namnet Lugnö efter släktgården där Maria vuxit upp.

Olsson eller Persson? Det blev ingetdera. Istället valde Maria och Micke ett alldeles eget efternamn. Ett namn som de är ensamma om.

Annons

Det var när prästen läste upp brudparets namn under vigselakten som Marias och Mickes nya efternamn avslöjades. De församlade gästerna hajade till. Sa hon Lugnö?

Ja, det gjorde hon.

I samband med sitt bröllop den 12 juli 2008 bytte Maria och Micke efternamn till Lugnö, namnet på släktgården där Maria har vuxit upp.

Hela släkten blev glad och Marias kusiner blev så rörda att de började gråta i kyrkbänken.

– När vi började fundera på att ta ett nytt efternamn kändes det ganska naturligt med Lugnö. Vi valde länge mellan Persson och Lugnö, men till slut blev det Lugnö, berättar Maria.

Det blir allt vanligare att par som gifter sig tar ett nytt gemensamt namn. Varje år sker 1 500 byten till helt nya efternamn. Omkring 800 sker i samband med giftermål. Ungefär 2 000 par per år byter till ett äldre släktnamn.

De vanligaste anledningarna till att man byter namn är att båda har väldigt vanliga efternamn, eller att paret inte kan komma överens om vems namn de ska bära efter vigseln och då byter de istället till ett helt nytt namn.

Handläggningstiden hos Patent- och registreringsverket är mellan 10 och 12 veckor så det gäller att vara ute i god tid före bröllopet.

Marias och Mickes namnbyte gick igenom utan problem.

Det bara ni två i hela världen som heter Lugnö. Hur känns det?

– Det känns speciellt. Det känns att vi hör ihop, säger Maria.

Mer information om namnbyte finns på: www.prv.se/Personnamn

Mer läsning

Annons