Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimakteriet slår olika

/
  • Marianne Mossberg säger att hon tror att många kvinnor som tar östrogen för sina klimakteriebesvär kanske inte vill acceptera en ny fas i livet.

Hur man som kvinna påverkas av klimakteriet är väldigt individuellt. En som välkomnar klimakteriet som en ny fas i livet är Marianne Mossberg.

– Det går inte att leva på ungdom längre, säger hon.

Annons

Vallningar, torra slemhinnor och minskad sexlust, humörsvängningar, sömnsvårigheter är några av de vanligaste biverkningar som många medelålders kvinnor i klimakteriet drabbas av. Klimakteriet med stor K, en naturlig fas i alla medelålders kvinnors liv, men ändå så svårt att tala högt om. Marianne Mossberg tillhör dock de kvinnor som öppet och uppriktigt berättar om det hon just nu går igenom som 51-årig kvinna.

– Om jag slarvar med mat, sömn och motion så känner jag av östrogenet. Jag svullnar upp i hela kroppen och blir en storlek större. Men sköter jag mig så är det inga problem, säger Marianne Mossberg, som började känna av en fysisk förändring för något år sedan och då i form av nattsvettningar. Hon har aldrig själv haft några problem dagtid men däremot sett av hormonvallningars effekter på flera nära vänner. Hon beskriver målande hur de plötsligt börjar svettas vid hårfästet för att sedan bli röda i ansiktet. En del måste sova med öppet fönster på nätterna säger hon.

En annan negativ effekt av klimakteriet enligt Marianne Mossberg är att det kan sätta sig på hennes humör.

– Men i den här åldern kan man tillåta sig själv att vara lite arg, speciellt om man har hållbara argument. Jag menar varför ska en kvinna i min ålder tillexempel sköta om en jämnårig man och en 22-årig dotter? Nu sätter jag gränser lättare och jamsar inte med längre. Och ta den nedsättande benämningen klimakteriehäxa, ett sått påhopp skulle man aldrig göra på männen, säger hon

I perioder arbetar Marianne Mossberg som undersköterska i Stavanger där hon ingår i en pol och alternerar mellan äldreboenden och olika sjukhus. Hon arbetar med många kvinnor i hennes egen ålder som hon beskriver har en väldig energi. Förra hösten flyttade Mariannes båda döttrar som då var 19 och 21 år hemifrån, vilket gett Marianne en ny frihet säger hon.

– Det här är min bästa tid i livet. Det här är liv nummer tre för mig. Nu börjar jag om från den tiden jag inte hade några barn. Nu är det bara att njuta. Är man positiv kan det här vara en fantastisk period.

Apropå en minskad sexlust bland kvinnor i klimakteriet säger Marianne Mossberg det motsatta:

– Tvärtom, många kvinnor får en ökad sexaptit i samband med klimakteriet som främst beror på att de oftast får enormt mycket mer tid över till sig själv och kan vara en god älskarinna. Den eviga tröttheten från när barnen var små finns inte längre. Problemet är väl att mannen i samma ålder bara blir tröttare och tröttare, i takt med att hans testosteron avtar, säger hon frankt.

.

Mer läsning

Annons