Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimakteriet öppnar nya dörrar

/

Tid för drömresan, för en friare vardag och för mer pengar. Det är ingen hemlighet att klimakteriet ofta förknippas med besvär, men det kan också vara en tid för nya möjligheter och positiva förändringar.

Annons

Ingela Högerås som är överläkare, specialist inom obstetrik och gynekologi berättar att hon ofta hör positiva berättelser om klimakteriet i sitt arbete.

– Många tycker att det är otroligt skönt att komma in i klimakteriet, säger Ingela Högerås.

Anledningarna är flera. För en hel del kvinnor är det en lättnad att kunna lägga fasen med barnafödande bakom sig. Hormonrelaterade sjukdomar som migrän brukar dessutom underlätta vid klimakteriet, berättar Ingela Högerås.

En annan händelse värd att nämna är att kvinnor i klimakteriet en gång för alla slipper månadens två ovälkomna gäster, mensen och mensvärken.

Ingela Högerås förklarar att den negativa klangen vid klimakteriet främst finns inom västvärlden. Anledningen kan vara att det i väst finns ett ideal som är fokuserat på ungdom och skönhet. I andra kulturer får kvinnor som gått igenom klimakteriet en högre auktoritet än de som inte kommit lika långt. Besvär med klimakteriet är inte heller lika vanligt i andra kulturer.

Ofta är barnen vid den här tiden av livet i full färd med att flytta ut och skaffa sig något eget.

– Även om barnens flytt hemifrån lämnar ett stort tomrum, så finns plötsligt mer tid över för att ta hand om sig själv, säger Ingela Högerås.

Dessutom leder färre munnar att mätta vid matbordet till lägre matkostnader, vilket i sin tur lämnar plats för andra alternativ att spendera pengarna på.

Eftersom klimakteriet vanligtvis infaller vid 50 års ålder, är det med andra ord en bra bit kvar till pensionen vid övergångsåldern.

– Kvinnor i klimakteriet är fortfarande yrkesverksamma, många är till och med på toppen sin karriär, säger Ingela Högerås.

Med utflyttade barn och en friare vardag finns det också mer tid till att umgås med de nära och kära i omgivningen. Kanske är det just nu det finns tid över till att gå på den där matlagnings- eller danskursen. Eller varför inte passa på att genomföra drömresan, som tidigare fått kliva åt sidan för något annat.

Sexlusten försvinner som många tror heller inte, men den förändras.

– Olika kvinnor upplever sexlustens förändring på olika vis, men det behöver absolut inte vara något negativt, säger Ingela Högerås.

I veckan har artikelserien om klimakteriet tagit upp hur hormonnivåerna ändras, hur mensen försvinner och svettningarna kommer. Det följdes av tips på hur besvär undviks på enklast möjliga vis och upplevelser om hur det är att vara i klimakteriet. Avslutningsvis kan vi, vallningar och humörsvängningar till trots, konstatera att med rätt inställning kan klimakteriet bli ett riktigt smörgåsbord av tillfällen till att bara vara lycklig och ta hand om sig själv.

Mer läsning

Annons