Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kändisarna väljer sekelskifteskök från Edsbyn

/
  • Tommy Lindh och Moody Lindberg driver företaget Edsbyns specialsnickeri som tillverkar populära sekelskifteshus.
  • Tommy Lindh och Moody Lindberg driver företaget Edsbyns specialsnickeri som tillverkar populära sekelskifteshus.
  • Efter att allt mätts på plats sker tillverkningen av de olika detaljerna i snickeriet i Edsbyn. Moody Lindberg och Tommy Lindh med en färdig spiskåpa.
  • Mats Johansson skruvar fast en lucka på ett skåp.
  • En bild från arbetet med nytt kök i Råbäcks slott.
  • En ny köksinredning till Råbäcks slott är det hittills största projektet för Edsbyns specialsnickeri.

Företaget Edsbyns specialsnickeri AB har inga större bekymmer att hitta jobb. Deras sekelskifteskök finns på slott och herresäten, och hos kändisar som Benny Andersson och Per Morberg. Allt görs efter kundens önskemål och sätts upp på plats.

Annons

Det syns på köksskåp och luckor som kommer från Edsbyns specialsnickeri att de är handmålade på gammalt sätt och har spår av penselns borst, för så var det vid förra sekelskiftet. Beslag och utformning på skåp och luckor bär samma signum.

De så kallade sekelskiftesköken som tillverkas av företaget i Edsbyn har verkligen blivit i ropet, inte bara bland vanligt folk utan även bland kändisar och när det ska göras nya kök i gamla slott och herrgårdar.

Tommy Lindh och Moody Lindberg startade företaget för ungefär 30 år sedan för att tillverka furumöbler. I dag är epoken med furumöbler sedan länge passé. I stället är det köksinredningar som de två ägarna och deras två anställda nu ägnar all sin tid åt att tillverka.

- Inget kök vi gör är det andra likt. Alla kök görs efter kundens önskemål och vi sätter själva upp dem på plats, säger Tommy Lindh.

Efter en kort svacka i början av lågkonjunkturen är det full fart på beställningarna av kök igen. I dagarna åker de ner till Södertäljetrakten för att sätta upp ett kök i en jaktstuga åt kocken och skådespelaren Per Morberg.

- Många av våra kunder är sådana som inte känner av några sämre tider, säger Tommy Lindh.

Det största projektet så här långt är Råbäcks slott som engagerade kökstillverkarna i Edsbyn under ett och ett halvt år. Det var vid Råbäcks slott som Jan Guillou hämtade stoftet till sina romaner om riddaren Arn.

Musikern Benny Andersson är en annan kändis som fastnat för hälsingarnas köksinredning. Han var själv dock inte hemma när den nya köksinredningen sattes in.

- Det är även "vanligt folk" som köper köksinredning av oss. Här i Hälsingland så har vi gjort kök till många gamla bondgårdar som renoverats, berättar Moody Lindberg.

- Det roliga är att vi inte gjort någon reklam för våra köksinredningar. Kännedomen om oss sprids från mun till mun, säger Tommy Lindh.

Hjälp att sprida ryktet får de i alla fall av företagaren Percy Björkman i Stockholm som driver ett företag som säljer köksinredningar. I hans lokaler vid Idungatan i huvudstaden har Edsbyns specialsnickeri ständigt en utställning av sina produkter.

- De är från Percy Björkman vi fått idén till vår sekelskiftesinredning, säger Tommy Lindh.

Ett annat företag de tackar för att deras kök efterfrågas är Lindbloms ramlist i Alfta. De tillverkar fönster som används vid renoveringar av gamla hus och de brukar då tipsa om oss.

Mycket resande blir det för företagarna Lindh och Lindberg och deras anställda. Området de jobbat de jobbat inom så här långt är Småland, Åland och upp till Sundsvall.

Är folk med och lägger sig i när ni jobbar på plats?

- Jo, på en del ställen är det så. Och en del par blir riktigt osams framför ögonen på oss. De vill ha olika lösningar. Det kan vara ena parten som gjort själva beställningen och på plats vill den andra ha det på ett annat sätt, säger Tommy Lindh.

- Å andra sidan är det bra om de är till hands när vi håller på och behöver rådfråga dem om något, säger Moody Lindberg.

Vi kan bara konstatera att de har både jobb och roligt på Edsbyns specialsnickeri.

Mer läsning

Annons