Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspiration från 1700-talet

/
  • – Kvalitet är något som är välgjort och räcker länge. Just 1700-talets teknik inspirerar mig, säger Teresa Karlberg.
  • En klassisk herrgårdslykta som förr i tiden användes som stallykta. Den kunde exempelvis ses hängande utanför stallingången.
  • Detta rokokobord från cirka 1760-talet har Teresa Karlberg rekonstruerat. En smed har tagit fram beslagen.

För Teresa Karlberg är kvalitet något som är välgjort och räcker länge. Hon är nyinflyttad möbelsnickare till Ljusdals kommun med ett stort intresse för 1700-talets alla möbler.

Annons

Möbelsnickaren Teresa Karlberg är nyinflyttad till Ljusdal och har nyligen startat en egen firma här. Hon har ett stort historieintresse och för henne är det viktigt att vårda historien. Speciellt de möbler som konstruerades under 1700-talet fascinerar henne.

– Det var hög kvalitet och hållfasthet på möblerna som utformades från den tiden. Det mesta är dessutom nermonteringsbart så där ligger Ingvar Kamprad i lä med Ikea, i alla fall när det gäller kvalitet, säger hon och skrattar.

Hennes affärsidé är att enbart jobba med traditionellt snickeri och det innebär att hon enbart arbetar med massivt trä. Tekniken bygger på att hon inte använder sig av någon spik eller skruv i möblerna, hon hyvlar ner träet för att få fram formerna. De flesta svenska möbler är tillverkade av fura, björk och klibbal och det är de träslagen hon arbetar med.

– Det är ett mycket tidskrävande arbete att göra dessa möbler. Det är väldigt olika hur mycket tid en möbel tar att tillverka, det beror exempelvis på hur mycket bildhuggeri det är. Det föder en annan charm med långsiktiga ting, säger Teresa Karlberg.

Teresa Karlberg är övertygad om viljan att saker ska vara hållbara och att människor börjar stressa ner kommer att komma tillbaka. Hennes affärsidé bygger på att hon reparerar, rekonstruerar och gör beställningsjobb med speciellt utförda arbeten.

– Det enda jag inte viker mig från är det traditionella snickeriet. Jag vill specialisera mig inom detta och bevarandet är en stor stomme som driver mig. Det handlar mycket om att klura själv när man gör rekonstruktioner på möbler med den här tekniken, säger hon.

För henne är det olika miljöer som får henne att gå igång med kreativiteten. Det gäller både miljöer ute och inne, allt som har med form att göra. Hon skapar de exklusiva möblerna medan hon gärna lyssnar på Hellacopters på hög volym.

Teresa Karlberg har länge varit svag för Hälsingland och dess natur. Hon har tillbringat varje sommar här sedan hon var liten. Visionen av egen verkstad och egen gård är bara ett stenkast ifrån, då hon nu håller på att etablerat sig i Hälsingland som möbelsnickare. Drömgården letar hon efter för fullt. Hon håller till i det gamla Ljusdalssnickeriet i Nore.

– Jag vill fokusera på det här och försöka komma in i Hälsingland. Det tar tid att arbeta sig in men det finns mycket kraft för nätverk och samarbete här. Hälsingekulturen är intressant att ta sig an då det har en spännande historia möbelmässigt, säger hon.

Till en början kommer många av hennes möbler att skickas till södra Sverige då hon tidigare har haft sina kontakter där, men sedan hoppas hon på att få fler kunder häromkring.

Teresa Karlberg gick en KY-utbildning i träsnickeri i Kramfors. Lars Sjöberg som startade utbildningen är hennes mentor och har arbetat som museiintendent. Han är en stor samlare av slott, herrgårdar och möbler.

– För mig var det ett stort privilegium att gå den utbildningen. Lars Sjöberg har tillgång till ett stort antal möbler som vi elever fick låna, vrida och vända på för att utföra våra snickeriprojekt, säger Teresa Karlberg.

Mer läsning

Annons