Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I nöd och lust i juni

/
  • Johan Frykberg och Mia Åström med sonen Alfredh tittar på Johans föräldrars bröllopsfoto.
  • Johan Frykberg och Mia Åström med sonen Alfredh tittar på Johans föräldrars bröllopsfoto.
  • Johan Frykberg och Mia Åström har bläddrat i många bröllopstidningar de senaste månaderna. Sonen Alfredh, sex månader, är för liten för att läsa något ännu.
  • Johan Frykberg och Mia Åström har bläddrat i många bröllopstidningar de senaste månaderna. Sonen Alfredh, sex månader, är för liten för att läsa något ännu.
  • Mia Åström läser allt hon kommer över om bröllop, både i tidningar och på internet. Sonen Alfredh är nöjd med att sitta i mammas knä.
  • Genom att gifta sig vill Mia Åström binda ihop familjen, det känns särskilt viktigt sedan hon och Johan Frykberg fick ett gemensamt barn, Alfredh, sex månader.
  • Johan Frykberg Kunde aldrig föreställa sig att de var så mycket som skulle ordnas när man ställer till med bröllop. Sonen Alfredh tar det lugnt.

Den femte juni blir det bröllop i Långvinds kapell. Då ska Mia Åström och Johan Frykberg lova att älska varandra i nöd och lust till dess döden skiljer dem åt.

Annons

Juni kan kännas avlägset, särskilt en dag som denna, när snön yr utanför villafönstret i Söderala där Mia och Johan bor. Avlägset i tid – men inte i tanke.

– Vi har pratat om det i mer än ett år, vid nyår bestämde vi oss. Det här ska bli vår dag, säger Mia.

Paret träffades för tre och ett halvt år sedan. Hon föll direkt för hans kärvänlighet, han var lite mer svårflörtad.

– Jag hade bott själv i fyra år och trivdes med det. Det flöt på med pojken som jag hade varannan vecka. Och så kom hon med tre barn – jag tyckte det ställde till det, säger Johan och skrattar lite åt sitt forna jag.

Men Johan var inte orubblig. Och när paret väl hade bestämt sig dröjde det inte länge innan de bodde ihop. I höstas fick de Alfredh som är ett halvår nu.

– Vi döpte Alfredh i september, det var många som trodde att vi skulle överraska med bröllop samtidigt, berättar Mia.

– Men vi ville inte ha det så, då hade något stulit all uppmärksamhet från det andra, säger Johan.

Alfredh fick sin dag i september – i juni är det föräldrarnas tur.

– Jag har funnit mannen i mitt liv, nu vill vi ha samma efternamn och binda ihop familjen, säger Mia.

På bordet framför henne ligger en trave bröllopstidningar. De läser mycket om bröllop, både i tidningar och på internet. Mest Mia, i ärlighetens namn. De letar idéer som de kan ta efter och göra något eget av.

– Men jag trodde aldrig att det skulle vara så mycket att hålla reda på och organisera för de där 45 minuterna i kyrkan, säger Johan.

Några av detaljerna har dock fallit på plats av sig själva. Att de skulle gifta sig i Långvind var självklart, Johans släkt härstammar från trakten och hans föräldrar gifte sig där. Lika så att prästen Jan Boldén ska viga dem, han döpte Alfredh, nu får han fortsätta att sköta familjens kyrkliga angelägenheter.

Även valet av bröllopsklänning var ganska lätt. Efter tre butiker valde Mia den första klänningen hon hade provat. Johans kläder var hon lite mer bekymrad för. Inte skulle väl han kunna tänka sig att ha randiga byxor? Men det kunde han. Och han kände sig jättesnygg.

Med tanke på hur kort tid som har gått sedan paret bestämde sig är det imponerande hur mycket som redan är klart: Fotografen är bokad, menyn till festen är klar och brevet med ansökan om hindersprövning har just skickats iväg.

Och ringen är förstås beställd.

– Jag har valt en likadan ring som min förlovningsring, men med tre diamanter på. Vigselringen är viktig, den är ett minne från den stora dagen. Brudbuketten vissnar, klänningen hänger man undan, men ringen finns alltid kvar, säger Mia.

Många av parets vänner är också engagerade i bröllopet, liksom familj och barn. Johans son William har fått förtroendet att ha hand om vigselringen tills det är dags för Johan att sätta den på Mias finger.

– Det ser han som en jättestor ära, berättar Mia.

För att den stora dagen ska bli riktigt fulländad har Mia och Johan ordnat så att avslutningen blir lika fin och högtidlig som resten av dagen.

– Vi har bokat bröllopssviten på ett hotell i Gävle. Och sängen ska vara beströdd med rosenblad, säger Mia drömmande.

Mer läsning

Annons