Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstlycka i trädgården

/

Höst i trädgården Jaha, då var man sent ute igen då. Frost. Dags att begrunda tillvaron.

Annons

Måste jag ha så här många krukor som ska tömmas på hösten? Svar nej, men det bara blir så på våren då man är full av lust. Nu är det olust.

Men det är bara att bita i det sura äpplet! Ska nog tömma ut innehållet i skuggträdgården där jag har lerjord i massor, då blir det fin jord till våren. Jag gräver bort det översta lerlagret. Jisses, vad det är tungt. Baxar krukor på skottkärran och kör långdistansloppet fram till tömningsplatsen. Sen häller jag ut massorna och bökar runt bland buskar och perenner. Passar på att gräva ner tre klottujor som stått i kruka alldeles för länge. Vem sjutton har sagt att hösten är vila i trädgården?

Miljoner daggmaskar hurrar när jag krattar in löv och gräs i rabatterna på entrésidan. Bäddar om mina vackra höstblommande perenner. Men aldrig i livet jag klipper ner dem. Har ni sett en fröställning pudrad av frost? Unna er det, det är makalöst vackert. Klipper ner gör jag på våren. De finaste höstperenner jag har är rudbeckia Magnus, den ståtliga vackra rosaröda mannen. Vitlysing, ljuslila höstaster, mörkbladig alunrot, mörkrosa rosenstav, kärleksörter av olika slag och den otroligt älskliga höstvädden, den ljuslila sorten. Höstanemoner ljusrosa och vita. Massor av lammöron blommar inte, men har de härligaste ludna gråa blad. Och den av mig sådda jätteverbenan som stolt reser sig över allt annat. Den blir hur fin som helst i vinterskrud. Länge kan man glädjas åt blommorna.

Efter fjorton koppar kaffe och tre liter vatten är alla krukor från växthuset tömda. Tjugo stycken! Jag sopar ur växthuset, väntar med att skura till våren, så det inte stannar kvar fukt under vintern. Hämtar ljuskronan i smide och fäster den i taket. Strösslar med ljuslyktor.

Det blir många lyskvällar framöver. Nu återstår bara resten av krukorna som står ute lite överallt. Men nu tar jag en välbehövlig paus.

Jag går till skogs. Med svampkorg, påsar, sekatör och storstövlar traskar jag iväg för att inhämta frostnupna trattisar, mossa av olika slag, lingon och blåbärsris. Och i kanten av skogen klipper jag lite rönnbärskvistar och nypon. Här ska höstpyntas. Och syltas svamp. Och kokas lingonsylt av bär från frysen. Göras magiska örtsalter med svamp och bär, tunna lingonkransar som jag har dille på. Likörer med bär, också de från frysen. Jag känner mig så härligt husmoderlig och jag njuter av goda dofter och fina burkar. Vilken skattkammare skogen är.

Att trädgården är full av skatter det vet ju alla som odlar. I år blev det bönor av alla slag och sockerärtor som vann guld i min trädgård.

Och potatis förstås som jag odlade i rosträdgården. Perfekt jordförbättrare den där härliga knölen.

Nästa år måste jag få till en stor härlig köksträdgård. Om jag orkar kan jag förbereda den nu. Jag odlar i lådor för tillfället och allt verkar inte trivas där. Men jag tror jag läser om köksträdgårdar i stället och bidar min tid.

Apropå skatter, jag har plockat häggbär i kapp med fåglarna och ska göra den godaste likör. Som ska sippas på i små förtjusande likörglas.

Ska göra en av blåbär också. Den kallas blåbärspojkar, den ska också sippas på och inte intas i stora klunkar som pojkar oftast gör. Men det gör hela skillnaden. Hemgjord likör är ljuvligt att ta fram lagom till jul. Änglarna sjunger i kör.

Vad ska man mer hitta på mer då i oktober? Tvätta och slipa spadar och andra redskap kan man ju göra om man orkar och vill. Varken vill eller orkar. Plocka en maffig bukett av allt som är vackert just nu. Japp, det vill jag. Kratta upp alla äpplen som fallit ner. Måste nog. Passar på att ta vara på de sista sena sorterna. Gör två äppelpajer. Jisses, vad har hänt med mig. Vaniljsås och paj och kaffe och soffan och böcker liksom flimrar förbi och jag bara måste. Kanske hösten kan vara en vilotid i alla fall. Då kommer jag ihåg att jag inte tagit in trädgårdslangen, kupat rosorna, ställt undan alla redskap, vattenkannor, pynt och allt annat man bara måste ha ute. Jag har inte ställt in växter på vintervila. Jag har inte grävt ner alla tulpanlökar som jag köpt i ett anfall av habegär. Jag har inte sått persilja, dill och spenat som är perfekt att göra nu. Jag har inte tagit reda på löken som ligger i grusgången. Jag har inte ...

Nej, nu blir det äppelpaj i alla fall. Det som göms i snö kommer fram i tö!

Mer läsning

Annons