Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Favoritlängan" ligger nära skog, berg och sjö.

/

På Granbergshöjden bor människor i de mest skilda åldrar. Här träffade vi lilla Alva som bara är femton månader och nyss har börjat på Klockargårdens förskola. I andra änden av området bor pensionärerna Brita och Göran Malm som har en stor del av sin klan på Granberg.

Annons

Granbergshöjden ser inte så mycket ut för världen, i alla fall inte om man tänker på den grå betongen som har fått dominera fasaderna år efter år. Men vi fick stiga in hos Brita och Göran Malm i 19 A och upptäckte då en ljus, rymlig och mycket trivsam trerummare.

Paret Malm tycker mycket om sin lägenhet.

- Den är toppen, säger Göran.

De flyttade in första augusti 2001. Då hade de bott i många år i ett hus som ligger på Orsavägen, bara några hundra meter österut. Sista tiden i huset kände de att gräsklippning och snöskottning tog alltmer på orken och de började leta lägenhet. Brita visste exakt vad hon ville ha: en lägenhet på nedre botten i den del av Granbergshöjden som vetter mot Häggesta.

- Vi hade tur. Det fanns just en sådan trea ledig, säger Brita.

"Favoritlängan", sa kvinnan på Bollnäs Bostäder om just den här delen av bostadsområdet. Och för Göran och Brita är det verkligen så. Från sina fönster har de utsikt över sitt "gamla" område och här ser de sina gamla grannar passera.

- Elsy vinkar när hon går förbi, säger Brita och nickar åt den gula villan som ligger på andra sidan gångvägen.

När de flyttade från huset behövde de inte ens använda bil. De lånade Bollnäs bostäders stora kärra och drog bohaget med hjälp av släkt och vänner.

Lägenhet är på 79,6 kvadratmeter och kostar 5 305 kronor i månaden inklusive el, parkering och ett extra förråd.

Göran kommer ursprungligen från Edsbyn och Brita från Torrbergsbo. De har flyttat runt en del i livet och har bland annat bott i Stockholm. De har också bott på Gärdet i Bollnäs i hela nitton år, och på Ren. Men de vill liksom hålla sig på "rätt" sida av Ljusnan, från Ovanåker räknat.

Granberg är perfekt, säger de:

- Här är nära till naturen. Nära till berget och Hänsjön som vi känner oss hemma med.

På Granberg bor idag också fyra av deras barn, varav en av sönerna på "Höjden". Göran och Brita har sammanlagt fjorton barnbarn.

Sedan fyra år tillbaka ägs Granbergshöjden av Helsingehus.

Har det blivit bättre eller sämre med ny ägare?

- Det är svårt att säga efter så kort tid. Vi får se, säger Brita fundersamt.

Det har varit stökigt av och till på Granbergshöjden. Men Göran och Brita har aldrig märkt av något bråk, och de tycker att området över huvud taget är lugnt nuförtiden.

På Granbergshöjden har de fått nya grannar. En av dem är Britta Andersson som har bott i samma lägenhet ända sedan huset byggdes i början av 70-talet. Ingrid, också hon med efternamnet Andersson, har bott i huset nästan lika länge.

Britta Andersson flyttade till Granbergshöjden eftersom hon arbetade på Sandvik och ville ha nära till jobbet. Hon blev kvar.

- Jag trivs min soliga lägenhet, säger hon.

Vi vandrar vidare och knackar på flera dörrar i området. I 8 C. träffar vi den unga familjen Johansson-Hellzén som låter oss stiga in i sitt hem. Jörgen Hellzén har lilla Alva i famnen. Alva är nyfiken och vill snart prova att skriva i reporterblocket.

Sedan följer hon med pappa Jörgen och mamma Angelica för att visa sitt rum. Här har Alva sin dockvagn, sin stora mjukisorm och många andra leksaker.

Också Jörgen och Angelica trivs jättebra på Granbergshöjden. De har bott här i några år, i trean under det senaste året.

- Min mamma hade den här lägenheten tidigare, säger Jörgen.

De valde "Höjden" av flera skäl.

- Jag har många kompisar här. Och så tycker vi om lägenheterna. Och det är bra att elen ingår i hyran, säger Jörgen.

De berättar att Alva ska bli storasyster i augusti. Då blir det mamma, pappa och två små barn som bor i 8:an C på Granbergshöjden.

Mer läsning

Annons