Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evas företag – en skön livsstil

/

När Eva Bernstål flyttade till Rengsjö för 25 år sedan trodde aldrig att hon skulle stå ut någon längre tid. Bo där mitt ute i skogen. Mörkrädd var hon också.

För att ha något att göra när maken var bortrest skaffade hon några getter. Och av getmjölk blir det ost.

I dag 25-årsjubilerar hon som egenföretagare.

Annons

Syrenerna står i full blom och fåglarna kvittrar. Det är en ljuvlig försommardag och ute vid Eva och Görans Bernståls fäbodvall i Rengsjö är det bedårande vackert.

De gamla byggnaderna, tjärnen som breder ut sig där nere, korna, getterna och de två hundarna som strosar omkring på gården.

- Visst är det vackert, men när vi flyttade hit var det mest träd man såg. Vi har jobbat för att få det så här, säger Eva.

Det kan man förstå.

När de köpte stället fanns bara det yttre skalet av en stuga. De gamla byggnaderna som står där nu har de köpt i olika delar av Hälsingland. Plockat ned dem stock för stock och timrat upp allt igen.

Men att asfaltsblomman Eva som är uppväxt i storstan skulle trivas och vilja bo där året om var långt ifrån någon självklarhet från början.

- Innan vi började bygga ut använde vi huset som en sommarstuga, men Göran som är Rengsjöbo ville bo här för jämnan. Han ville hem helt enkelt, säger Eva.

Så fick det bli.

Själv fick hon en lärartjänst på Rengsjö skola och för att hålla sig sysselsatt på kvällarna när "gubben" var bortrest och barnen sov skaffade hon sig sex getter.

Det blev starten på en lång karriär som ostmakerska.

De första tio åren ägnade hon mycket tid att bygga upp sina egna kunskaper och skaffa sig en stabil kundkrets. Först därefter var Eva bredd att utöka antalet getter och ostsorter. I dag tillverkar hon ett tiotal olika ostar. Allt från hårdostar till de ädlaste av dem alla, mögelostarna.

- Jag har varit på många kurser och gör ofta ostresor i andra länder. I februari var jag i Frankrike och Italien och i höst åker jag till Schweiz och Österrike för att titta på deras tillverkning. Det är jättekul och man får nya idéer hela tiden.

Samtidigt är det inte bara att driva ett eget företag. Framför allt inte när det finns djur med i bilden. De ska matas, skötas och mjölkas. De dagar Eva tillverkar ost jobbar hon oftast tolv timmar i sträck.

- Jag gick i pension förra hösten, så nu kan jag ägna mer tid i mejeriet. För är man inte beredd att jobba hårt är det ingen idé att starta eget, konstaterar hon och tar oss med till ladan där de två fjällkorna står.

De ska ut på grönbete och hagen ligger en kilometer bort. Så vi tar en kossa var och börjar gå. Under tiden hinner Eva berätta om allt pappersarbete och snåriga regler som det är nödvändigt att lägga ner tid på för att lära sig.

Men när man väl har gjort det ingen större konst att driva eget.

- Jag tycker inte det, det är mest roligt faktiskt. Det häftiga med getter och kor är att man kan göra så mycket på mjölken. Trots att jag har hållit på med det här i 25 år nu så är jag fortfarande imponerad av detta faktum.

På vägen tillbaka lägger jag märke till den lilla kiosken som står vid familjen Bernståls infart. Det är där hon säljer sina ostar visar det sig.

Eva står inte där själv, kunderna åker helt enkelt dit tar den ost de vill ha och betalar med jämna pengar i en burk. Enkelt, smidigt och mycket, mycket lantligt ...

Själv ler hon bara och säger att det hon och Göran håller på med egentligen inte är något företag, det är en livsstil.

- Jag är så glad över att jag gav det här stället en chans. Företaget går runt även om det inte räcker till att ta ut någon lön. Men de pengar vi får in används alltid till nya investeringar. Några lån har jag aldrig varit intresserad av. Då är det bättre att låta det växa sakta men säkert, säger Eva.

Men om vi ska ta henne på ordet så är Bojäntans ost färdiglagrad. Det har vuxit färdigt.

Mer läsning

Annons